Nel van Bavel (83) woont in de Kosterei in een gezellig appartement één hoog aan het Dorpsplein in Riel. Afgelopen zomer krijgt ze bezoek van de zevenenzeventig jarige dorpsgenoot, Jack Kouwenberg. Hij komt wel met een zeer opmerkelijke verrassing. Hij biedt Nel aan dat ze in de toekomst vanaf haar balkon een “Kaaigoed” uitzicht op het plein krijgt. “Wè vinder van Nel?”, vroeg Jack op zo’n manier, dat ze zonder bedenktijd wel enthousiast móest reageren. Nel knikt goedkeurend “Nou dan ga ik meteen naar Jeroen Klerks, de ontwerper Openbare Werken van de gemeente. Volgens mij heeft hij de maquette al klaar liggen. En”, vervolgt Jack: “Ge bent dan wel onderdeel van het Burgerinitiatief “Kaaigoed” die dit project moet ondersteunen. Ook zal ik aan Frank en Henk van Oirschot, Jozef van den Corput, Franco Lemans en Nico de Beer vragen of ze aan willen sluiten”. “Nou dan ik doe graag mee. Want uiteindelijk is het zo; dat Goirle z’n Ballefrutter heeft en wij onze Kaai!”, lacht Nel.

Door Nico de Beer

Nog diezelfde week zaten de Rielenaren van het Burgerinitiatief in café Kerkzicht aan de vergadertafel. Animator van het Burgerinitiatief Jack Kouwenberg overtuigde ons al snel dat het voorstel van Jeroen Klerks om de oude jeu de boulesbaan op het Dorpsplein op te sieren met een mega-kei, een bank, bloembak en een info-praatpaal. Hij streeft er naar het project niet alleen door Rielenaren goed te laten keuren, maar zij moeten ook de daad bij het woord voegen om er een mooi gedenkwaardig monument van te maken. Tot grote tevredenheid van Franco Lemans van café Kerkzicht, zal de megakaai door een hijskraan tijdens festiviteiten, zoals de Kermis en het populaire Beachvolleybaltoernooi op het plein, in z’n geheel elders geparkeerd worden.

Bijzondere ambtenaar Jeroen Klerks is ambitieus, ingenieus en song-writer

Respectvol en vol enthousiasme vanuit het Burgerinitiatief, presenteerde de ontwerper Openbare Werken Jeroen Klerks zijn plan van het project “Kaaigoed”. Een mega kei van 2½ ton wordt gedragen door een stalen frame, gemonteerd op eveneens stalen ploegsporen van de akker waar de zwerfstenen werden uitgescheten. Met uiterste precisie knutselde hij ingenieus een prachtige maquette in elkaar als voorbeeld hoe het zou moeten worden. Op het gemeentehuis toonde ook wethouder Openbare Werken, Peter van Dijk veel waardering voor het kunstwerk van Jeroen. Maar daar bleef het niet bij. Middels zijn broer Koen, fysisch geograaf, kwam Jeroen er achter dat de Rielse Kaaien vanuit het zuiden van de Vogezen in de pré historie uiteindelijk in Riel hun eindbestemming vonden. Met die wetenschap onderbouwde hij het Rielse erfgoed. De toegevoegde waarde van een fraaie bloembak, bank en een info-praatpaal, zal als toeristische bezienswaardigheid een verrijking voor Riel betekenen.

‘Kaaigoed’ presenteert ook meezinger “Riel heej echt zo’ne kaai”

Het is eind januari, de organisatie “Kaaigoed” is zo goed als rond. Dan haalt Jeroen een verfrommeld stuk papier uit zijn jaszak “Kijk, hier heb ik een lied op geschreven dat gaat over de Rielse Kaai”. Wij van het Burger-initiatief kijken elkaar met opgetrokken wenkbrauwen aan en dan zingt de alleskunner uit volle borst, op de melodie van ‘Zonne steek’ van Johnny Purple: “Riel heej echt zo’ne kaai…” met drie coupletten.

Iedereen is laaiend enthousiast. Eén week later wordt het lied gezongen door de Rielse Goirlenaar Jo Hoogendoorn met het meezingkoor de Laai-kletsers. Bijzonder is dat dit optreden plaatsvond in de professionele geluidsstudio van “Anne en Erik Entertainment en Theater”. Met dank aan Anne, de zus van Jeroen.

Onthulling “Kaaigoed” met sfeer en passie in de stromende regen

Het zal wellicht door dorps-archivaris Ton van Gool in de analen worden bijgeschreven:

Wethouder Liselotte Fransen onthult 8 februari 2024 het Rielse monument ‘Kaaigoed’ op het Dorpsplein. Er viel die dag 18 mm regen, maar toch waren er ruim honderd belangstellenden die met groot genoegen getuigen waren van de memorabele onthulling.

En dat was het! Klokslag 15.00 uur vertelde woordvoerder kartrekker én animator Jack Kouwenberg over de opzet van ‘Kaaigoed’. Namens de Ondernemersvereniging Riel benadrukte Jozef van den Corput dat het een goede zaak is voor het toerisme en dus ook voor de ondernemers, dat Riel nu echt zijn Kaaigoed monument heeft.

Daarna kreeg de regionaal historicus Jan van Eijck het woord. Hij vertelde in geuren en kleuren én met veel humor, het bijzondere nieuws dat er in den beginne richting Brakel feitelijk een heuse Kaaienakker bestond! Wethouder Liselotte Franssen was super trots dat ze als dorpsgenoot samen met Nel van Bavel de onthulling mocht verrichten. Na die handeling werd er met man en macht onder aanvoering van Jo Hoogendoorn het meezing lied; “Riel heej echt zo’ne kaai” door heel veel Rielenaren meegezongen! Tot slot vereerde Jack Kouwenberg, namens het Burgerinitiatief, Jeroen Klerks met een prachtig kunstwerk vervaardigd door de Rielse kunstenaar Christa Vroemen.

Het Burgerinitiatief dankt de gemeente Goirle, stichting Annetje van Puijenbroek, Jan Klaai Design en OVR voor de ondersteuning van het Kaaigoed monument op het plein.