Het was een warme zomerdag, de 25e juni 1967. Terwijl Nederland genoot van de zomerzon ontwikkelde zich in de lijn Parijs-Londen een actief buienfront. Daarbij ontstonden de eerste windhozen. Tegen de klok van 16.30 uur bereikte dit front Ulicoten en even later Chaam, met verwoestend gevolg. Heemkundekring Carel de Roy draait op 29 februari in Den Heuvel in Alphen de film en vertelt het verhaal over die inktzwarte dag.

Door Luc van Hoek

Communicatie

Het is alweer 57 jaar geleden, maar de ooggetuigen weten het nog als de dag van gisteren. Vrijwel uit het niets ontstonden er donkere luchten en nam de wind plotseling sterk toe. De weerman had het actieve buienfront inmiddels al wel gesignaleerd boven Noord-Frankrijk en later België. Maar het K.N.M.I. vond dat er “niet onnodig paniek gezaaid hoefde te worden”. Communicatie in de vorm van mobiele telefoons of code oranje en rood waren er toen nog niet. Nadat de windhoos het Belgische Oostmalle treft, schuift het buienfront verder noord-oostwaarts. Rond de klok van 16.30 uur is het raak in Chaam. In Klein-Amerika aan de Baarleseweg kunnen de biljarters nog net op tijd het pand veilig verlaten. Op camping Klein Paradijs worden nog snel tentharingen stevig vastgezet; maar er is geen houden aan. Caravans en auto’s worden opgetild en vliegen door de lucht alsof het niets is. En het nieuwe restaurant Albertville aan de Alphenseweg wordt zwaar beschadigd. Ruim 75 hectare bos rond Putven wordt verwoest; bomen langs de Alphenseweg en in het bosgebied knakken als luciferhoutjes onder het natuurgeweld. De windhoos eist in Chaam 2 dodelijke slachtoffers op camping Klein Paradijs. In het Gelderse Tricht vallen later op de dag maar liefst 5 doden.

Film

De film vertelt het verhaal van de windhoos, de route die de windhoos aflegde die dag en de zware schade die werd aangericht in het getroffen gebied. Naast de film heeft Den Heuvel-vrijwilliger Louis Wouters (met zelf Chaamse roots) een compilatie gemaakt van foto’s. Foto’s die de enorme verwoestende kracht van de windhoos duidelijk maken. Daarnaast wil de Heemkundekring ooggetuigen van die avond uitnodigen om hun verhaal te vertellen Wilt u deze bijzondere avond bij Den Heuvel op 29 februari om 19.30 uur bijwonen? Er is nog zeer beperkt plaats beschikbaar, entree € 5,--, vol=vol.