De Goirlese tweeling Noortje en Bregje de Brouwer (24) hebben op het WK synchroon zwemmen in Doha, Qatar voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis een zilveren medaille gewonnen. Met deze unieke prestatie hebben zij zich tevens gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, die deze zomer in Parijs worden gehouden. Goirles Belang heeft deze twee topsporters enkele vragen voorgelegd.

1. De zilveren medaille op het WK is jullie beste uitslag ooit. Hoe vinden jullie dat?

Voorheen zagen wij de 9e plek op de Olympische Spelen in Tokyo en de 7e plek op het WK 2023 in Fukuoka als onze beste prestatie, maar deze heeft hem zeker overtroffen. Waarbij wij ook nog eens historie hebben geschreven voor synchroonzwemmen aangezien er nooit eerder een WK-medaille is behaald door Nederland. Daarbij zit natuurlijk ook nog een speciaal achtergrondverhaal. De comeback van Noortje na een blessure en de daarbij komende mentale uitdagingen heeft de route zeker niet altijd makkelijk voor ons gemaakt en daar kunnen we ons team, familie en vrienden ook niet vaak genoeg voor bedanken.

2. Hebben jullie je voor dit WK speciaal of anders voorbereid?

Vanwege de ontwikkelingen binnen de sport en het olympisch seizoen is dit seizoen spannender verlopen dan de jaren hiervoor. Dit merkten wij dan ook aan de trainingen en de druk die onze coach de afgelopen maanden ons heeft opgelegd. Normaal gesproken is ons piekmoment tijdens een EK of WK rond juni, maar ineens stond dit seizoen het kwalificatiemoment in februari gepland, waardoor de gehele voorbereiding in een korter tijdsperk moest worden uitgevoerd. Maar dat dit het resultaat zou worden hadden we op voorhand zeker niet verwacht. Zelfs de vele intense conditietrainingen nemen wij nu allemaal voor lief.

3. Wat zijn de veranderingen in de beoordeling door de jury?

Voorheen lag de beoordeling van de uitvoering volledig in de handen vanuit de scoring van de juryleden. Sinds 1,5 jaar is het scoringssysteem veranderd en is die vergelijkbaar met turnen en kunstschaatsen. Om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen wordt de kür nu geschreven naar aanleiding van een lijst met codes, hoe moeilijker de code hoe hoger de moeilijkheid. Tijdens de wedstrijd worden de codes die op de coachcard staan gecontroleerd of ze ook daadwerkelijk door de sporters worden uitgevoerd. Zo ja, wordt de moeilijkheid berekend in samenhang met de beoordeling van de jury. Zo niet, dan komen alle punten te vervallen. Een stressvolle verandering want zodra je een fout maakt vervallen de punten en zak je direct naar beneden in de uitslag.

4. Wat is er na het behalen van de zilveren medaille allemaal gebeurd?

Vanaf het moment dat wij het zilver hadden binnengesleept, stroomde de aandacht vanuit de media binnen. Op dat moment wisten wij ook pas dat we historie hadden geschreven, waardoor de prestatie nog meer werd benadrukt. Ons doel op dit WK was om een Olympisch ticket binnen te slepen, maar dat het resultaat hierop zou eindigen hadden we nooit verwacht. Nu een week later stromen de telefoontjes voor mediaverzoeken, demonstraties, etc. nog steeds binnen. Maar we klagen zeker niet want we vinden het erg leuk natuurlijk en we zien het ook als een goede kans om de sport synchroonzwemmen nog meer te promoten en in beeld te brengen in Nederland. Het is tot heden nog een erg kleine sport die nog niet bij iedereen bekend is en bepaalde vooroordelen met zich meebrengt, maar hopelijk hebben wij met deze prestatie dat taboe kunnen doorbreken en wordt daar nu verandering in gebracht. Het is tenslotte een supermooie sport om naar te kijken.

5. Jullie gaan nu naar de Olympische Spelen. Hoe gaan jullie je daar op voorbereiden?

Om eerlijk te zijn hebben wij de afgelopen periode onze focus en planning uitgestippeld tot aan dit toernooi met als doel om een olympisch ticket binnen te slepen. Het voelde nog niet goed om al plannen te maken voor een toekomst die nog onzeker was. De periodisering lieten wij dan ook aan onze coach over. Nu het 100% zeker is dat wij in augustus in Parijs aanwezig zijn durven we daar weer onze planning op te baseren. Er staat in ieder geval nog een EK gepland en verschillende World Cups waaronder een in Parijs in het Olympisch bad, maar ook daarover gaan we na onze rust periode met onze coach in gesprek om haar plannen te bespreken.

Op het gebied van onze studie hebben wij ervoor gekozen om onze studie aan de Johan Cruyff Academy op een lager pitje te leggen. Wij zitten in ons afstudeerjaar en zullen onze scriptie uitstellen tot na de spelen.

6. Wat zijn jullie verwachtingen van de Olympische Spelen?

Na het behalen van deze zilveren plak hebben wij de verwachtingen van buitenaf erg hoog gelegd, maar proberen wijzelf daar nog niet teveel mee bezig te zijn. Met het nieuwe scoringssysteem weten wij dat de resultaten alle kanten op kunnen gaan. Ook onze concurrenten zitten niet stil de aankomende maanden. Evenals dit onverwachte resultaat kan er in Parijs ook iets heel moois gaan gebeuren.

7. Op welke dagen van de OS hebben jullie de wedstrijden?

Vrijdag 9 augustus 2024 om 19.30 uur de technische uitvoering en zaterdag 10 augustus 2024 om 19.30 uur de vrij uitvoering.

8. Hoe lang denken jullie nog door te gaan met synchroonzwemmen?

Wij bekijken het eigenlijk altijd van seizoen naar seizoen omdat wij nooit teveel met de toekomst bezig willen zijn aangezien je nooit helemaal kan voorspellen hoe je er tegen die tijd bij staat en over na denkt. Zo ook dit seizoen focussen wij ons volledig op de spelen en zien we daarna wat onze vervolgstappen zullen gaan worden.

9. Wonen jullie nog steeds in Goirle?

In 2017 zijn wij voor de sport verhuisd naar Hoofddorp om een fulltime trainingsprogramma te kunnen draaien met onze Spaanse coach Esther Jauma. Daar trainen wij 6 dagen in de week en op zondag is onze rustdag en de dag dat wij in de meeste gevallen weer even terugkomen naar Goirle. Hoewel dat nooit langer dan 24 uur is, merken we dat het toch een fijne afleiding geeft aangezien in Hoofddorp de volledige focus ligt op de topsport en een beetje studie.

In de toekomst wonen we toch graag weer in Brabant.

Wij feliciteren Noortje en Bregje met hun geweldige prestatie op het WK en wensen hen een goede voorbereiding op de komende toernooien.

En natuurlijk duimt heel Goirle in augustus voor een Olympische medaille.

JS