Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag maak ik kennis met Carien Ansems. Vele mensen denken nog steeds dat Trix Vissers aan de leiding staat van deze grote vereniging, reden om dat recht te zetten. Carien (in 1959 geboren in Tilburg, maar al 40 jaar woonachtig in Goirle) is - min of meer tot haar eigen verbazing - voorzitter geworden. Er is een wachtlijst van 115 aspiranten, er zijn 650 leden; toen ze dan (eindelijk) lid mocht worden, bleek dat de functie van voorzitter moeilijk in te vervullen was en ze stak haar vinger op. Ze mocht het worden. Ze was niet in eigen gelederen “opgeklommen”, ze was nooit lid geweest, had nauwelijks besef van wat Vrouwennetwerk (voorheen KVG) is, ze had altijd gewerkt in de zorg, 48 jaar lang. Maar dit alles werkte niet tegen haar: ze werd omarmd en met gejuich binnengehaald. Samen met Elly van den Tillaart en Thea Prinsen vormt zij het kernbestuur, daarnaast zijn er nog 6 andere bestuursleden die de verantwoordelijkheid dragen voor de vele activiteiten binnen het netwerk. Voorzitter zijn is niet moeilijk, vindt ze, als je de lasten goed verdeelt is het te doen.

door Ben Loonen

Werken

Carien ging al jong aan het werk, als 16-jarige kwam ze in de opleiding van de Hazelaar. Na haar opleiding ging ze als verzorgende werken in ‘t Laar waar ze op een gegeven moment subhoofd en daarna afdelingshoofd werd. Op haar 29ste werd ze moeder (van haar enige dochter) en ging ze in de avond werken. Ze deed een versnelde opleiding tot verpleegkundige in het ETZ en werkte daar 11 jaar waarvan de laatste 6 jaar op de kraamafdeling. De laatste 15 jaar werkte ze als manager zorg en welzijn bij Zonnehof in Tilburg (Mijzo). Met trots vertelt ze dat ze betrokken was bij het opzetten van Zwementie, zwemmen voor dementerenden, en dat ze een band heeft van een tv-uitzending uit 2014 met Jan Slagters Max-maakt-mogelijk waarin een bus wordt geschonken aan Zonnehof. Ze heeft tot haar 64ste gewerkt; de coronajaren waren loeizwaar met vele zieken onder bewoners, personeelsleden en vrijwilligers. Haar man thuis met long covid en tot niets in staat. Zij ging vervroegd met pensioen. Geen wonder dat Vrouwennetwerk onder haar radar bleef. Maar het geldt voor veel vrouwen, want als ik vraag naar de gemiddelde leeftijd van het ledenbestand dan blijkt dat rond 70 te oscilleren. Vrouwennetwerkactiviteiten blijken overwegend overdag plaats te vinden, en daarmee bereik je vrouwen die aan het werk zijn niet.

Drie o’s

Lijkt Vrouwennetwerk Goirle daarmee niet veel op Senioren Goirle? Is voorzitter Wil van der Kruijs al bij haar op de thee geweest? Wordt er wel eens aan een fusie gedacht? Om met het laatste te beginnen: nee, daar wordt niet over gedacht, de eigen club wordt gekoesterd. Ja, Wil van der Kruijs is al op bezoek geweest, want het is natuurlijk zinvol om de activiteiten op elkaar af te stemmen als het gaat om voordrachten, sprekers (m/v) en wat dies meer zij. Ja, er is wel overlap, en sommigen zijn lid van beide organisaties. Carien sluit het niet uit dat zij en haar man Frank ook lid worden van Senioren Goirle. Ook vertoont het programma van beide verenigingen overeenkomsten. Voor Vrouwennetwerk zijn die te groeperen rond drie o’s: ontmoeten, ontwikkelen en ontspannen, eigenlijk zoals bij Senioren Goirle. Een blik op de site van vrouwennetwerkgoirle onthult een indrukwekkende waaier aan activiteiten binnen die drie o’s.

Omzien

Voor Carien mag er een vierde o bijkomen: omzien. Omzien naar elkaar. Iemand dacht dat zij omkijken bedoelde, maar dat bedoelt ze uitdrukkelijk niet, dat is iets anders. Elkaar helpen, weten wat er speelt, wat de ander nodig heeft. Hier speelt duidelijk haar zorgachtergrond mee en die wil ze laten doorwerken als haar bijdrage als voorzitter aan het Vrouwennetwerk. Dat wil niet zeggen dat er nu niet naar elkaar wordt omgezien, maar het kan sterker. Welkom heten bij activiteiten, laten merken dat je wordt gezien. Ze wil ook omzien naar andere doelgroepen, ze denkt aan derde-generatie mensen uit niet-westerse achtergronden. Carien heeft de demografische cijfers van Goirle paraat. 12 % Goirlenaren heeft een niet-westerse achtergrond weet ze; die zou ze er graag bij betrekken. Ook wil ze omzien naar jongere vrouwen: 28% zit tussen de 45 en 60. Als je die wil aantrekken kunnen er niet enkel activiteiten overdag zijn, dan zal ook naar de avonden gekeken moeten worden.

High tea

We hebben ons gesprek op 7 maart, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag. We drinken een kop groene thee. De dag van morgen zal niet onopgemerkt voorbij gaan, want het Vrouwennetwerk organiseert een high tea, met Daniëlle Sambeek, manager GGD, met een lezing over het landelijk project: Nu niet zwanger. Op 28 maart wordt het lustrumfeest gevierd, in CC Jan van Besouw. Hoorde ik Carien nu iets mompelen over illusionisten? Ja, inderdaad: Rob en Emiel gaan los, met hun internationaal geprezen acts tonen ze het onmogelijke: twijfelen, twee keer kijken, nadenken maar vooral lachen en genieten. De plek voor een foto is niet moeilijk te vinden: bij het beeld van … is dat een vrouwelijke zaaier? Of is het een Elisabeth van Thüringen die met een mand rozen wordt afgebeeld? Carien denkt aan een vrouwelijke zaaier, ook vrouwen zaaien dat is niet alleen iets mannelijks. Hear hear, hier horen we de voorzitter van Vrouwennetwerk Goirle …