In 2024 is het 80 jaar geleden dat Noord-Brabant is bevrijd. In het kader van de herdenking hiervan wordt op 21 september 2024 een wandeling georganiseerd van Baarle naar het Maczek Memorial in Breda via Alphen en Gilze AZC. De wandeling is een initiatief van wandelsportvereniging WIEGO en het Maczek Memorial uit Breda. Aan de organisatie werken ook mee de Heemkundekringen

Amalia van Solms uit Baarle en Carel de Roy uit Alphen alsook de Stichting Herdenking Bevrijding Baarle. Er is keuze uit verschillende afstanden.

Door Jeanny Wouters

Door de bossen

De route van Baarle naar Breda gaat door de bossen tussen Baarle en Breda (Alphense Bergen, Chaamse Bos, Prinsenbosch, Annabos, Ulvenhoutse Bos) en volgt de route die ook deze derde Infanteriebrigade heeft afgelegd bij de bevrijding. Onderweg passeren de deelnemers aan de wandeltocht een aantal oorlogs- en bevrijdingsmonumenten en plaatsen die een rol speelden tijdens de oorlog en de bevrijding.

Generaal Maczek

In de herfst van 1944 trokken de geallieerden vanuit Belgiƫ Noord-Brabant binnen. In de twee jaren daarvoor hadden circa 16.000 Polen zich verzameld in Schotland om onder leiding van Generaal Maczek de 1e Poolse Pantserdivisie te vormen, met als doel om samen met de Amerikanen, Britten en Canadezen te vechten tegen Nazi-Duitsland. Baarle-Nassau/Hertog, Alphen, Gilze en Breda werden in oktober 1944 bevrijd door de Poolse soldaten. De grondtroepen van de 1e Poolse Pantserdivisie werden gevormd door de 3e Infanteriebrigade.

Diverse etappes

De deelnemers krijgen naast de routebeschrijving een informatieboekje mee over de monumenten en plaatsen die men passeert. De route wordt volledig bewegwijzerd en de hele tocht heeft een lengte van 34 kilometer, maar deelnemers kunnen ook kiezen voor een kortere afstand van 27, 18 of 8,5 km. De tocht is namelijk opgedeeld in vier etappes en men kan instappen bij etappe 2, 3 of 4.

Etappe 1 start in Baarle bij de pomp op de Singel, etappe 2 start in Alphen, etappe 3 in het Prinsenbosch Gilze AZC en etappe 4 in Breda bij de Mariakerk aan de Marialaan.

De wandeling eindigt in het Maczek Memorial in Breda waar de deelnemers aansluitend op de wandeling een kijkje kunnen nemen.

Meer informatie over deze wandeling zoals vervoersmogelijkheden en inschrijving is te vinden op de website van de organisatie: www.maczekbevrijdingstocht.nl.