Wandelen voor Stichting DOVIE!

Grote hobby is wandelen. Van dinsdag 16 t/m vrijdag 19 juli aanstaande loopt Jan Rijpert (68) uit Goirle voor de 38e keer de Vierdaagse van Nijmegen. Jan, die geboren is in Riel, sloot zich in 1970 aan bij Wandelsportvereniging ‘de Verzetlopers’ en daarmee begon zijn hobby als wandelaar van veel korte, maar meer nog van heel veel lange afstanden. Want de tochten van 20 kilometer met de vereniging groeiden in al die jaren uit tot tochten van 160 kilometer. Wandelen van Amsterdam naar Tilburg waarbij 125 kilometer overbrugt moet worden en tochten van Nijmegen naar Rotterdam, maar liefst 160 kilometer, waren in het verleden peulenschilletjes voor Jan. Voor het afleggen van die lange afstanden wordt er meestal op zaterdag gestart om, na in de nachtelijke uren of helemaal alleen of in kleine groepjes doorgewandeld te hebben, op zondag weer aan te komen bij de finish. Als verzorger van Jan ben ik (Ron) ooit zelf eens meegegaan met zo’n wandeltocht, maar hulde voor de wandelaars die dergelijke afstanden, in wat voor weersomstandigheden dan ook, kunnen afleggen. Overigens moet ik hierbij wel eerlijk toegeven dat ik toen zelf de auto had genomen... Alle tochten en afstanden worden in een ‘wandelboekje’ bijgehouden. En ook alle tochten leveren een aandenken op, dus je kunt jezelf wel voorstellen dat Jan goed is voorzien in medailles, bekers en andere herinneringen. Door de jaren heen heeft Jan de heel lange afstanden wat achter zich gelaten, maar wandelen is nog steeds een grote hobby van hem.

Vierdaagse van Nijmegen

En bij wie wandelen één van de grootste hobby’s is, mag deelnemen aan de internationaal bekende jaarlijkse 4-daagse van Nijmegen zeker niet ontbreken. In 1973 schreef Jan zich op 15 jarige leeftijd dan ook voor de eerste keer in voor die vierdaagse. Vanwege zijn jonge leeftijd mocht hij, tot zijn grote teleurstelling, in dat eerste jaar nog niet meer dan 4 x 40 kilometer lopen. Jan kon maar niet wachten om 4 x 50 kilometer te mogen gaan lopen, en na 2 jaar was het eindelijk dan zover. Met ‘twee vingers in de neus’ klaarde hij jaar op jaar die klus. Tot aan zijn 50e jaar liep Jan meerdere keren die afstand. Vanaf die leeftijd wordt de afstand door de organisatie weer aangepast van 50 naar 40 naar 30 kilometer per dag, wat uiteraard nog steeds een prestatie is.

Wandelen voor een goed doel

Dit jaar loopt Jan dan ook voor de 38e keer (door omstandigheden heeft Jan enkele jaren verstek moeten laten gaan) de 4-daagse van Nijmegen en wil zich daarmee inzetten voor Stichting DOVIE. Deze stichting is in 2019 opgericht door Adriaan Aerts. Door zijn ernstige progressieve spierziekte zit hij in een elektrische rolstoel en stuurt zich met ‘duim en wijsvinger’ door het leven. Adriaan is 24/7 afhankelijk van zorg en hulp.

Ondanks zijn fysieke beperkingen gaat hij graag op vakantie naar Engeland. Al vele malen is Adriaan op het eiland geweest en daar ervaarde hij dat het voor mensen met een fysiek zware beperking, die rolstoel gebonden zijn, heerlijk genieten is. Om naar Engeland op vakantie te gaan, moet Adriaan altijd veel organiseren. Daarom heeft hij Stichting DOVIE opgericht, zodat mensen in zijn situatie zorgeloos en Drempelloos Op Vakantie In Engeland kunnen.

Stichting DOVIE biedt iedereen met een fysieke beperking de mogelijkheid om te ontspannen en te recreëren in een volledig aangepaste vakantiewoning in Zuid-Engeland. Dit doet de stichting door een volledig aangepaste vakantiewoning te faciliteren en deze voor een zeer gereduceerde huurprijs aan te bieden aan reizigers uit de doelgroep.

Wil jij Jan helpen om Stichting DOVIE te steunen?

Jan vertelt: “Mede ook omdat mijn broer Ron dezelfde progressieve spierziekte heeft als Adriaan en omdat hij als penningmeester ook direct verbonden is aan Stichting DOVIE wil ik me graag inzetten voor dit goede doel”. Als jij Jan daarbij wilt helpen, ga dan naar

https://www.doneeractie.nl/wandelen-voor-stichting-dovie/-92764

en doneer ook.

Stichting DOVIE wenst Jan alle succes toe met het lopen van de 4-daagse Nijmegen!

Namens Jan Rijpert en Stichting DOVIE bij voorbaat dank voor uw steun!