Kermis. De vonken bovenaan de botsautobaan, kakofonische bonkebonkmuziek, lichtflitsen alom in alle kleuren, de geuren van oliebollen en vis dooreen, het gejoel in de rupsbaan, de bel na ieder rit, de draaimolen en de schiettent, het rad, het avontuur, de boksbal om een reuzendreun te geven, de grijparam die nèt het horloge mist, ach, wat een heerlijkheid.

door: Norbert de Vries Fotografie: Kees van Boxtel

Opening

Het is zaterdagmiddag, één uur. Ik wacht op de opening van de kermis, en plots klinkt daar helder en luid boven alle rumoer uit: ‘Lieve mensen, wat een mooie dag’. Dat is onmiskenbaar het sympathieke stemgeluid van Peter van Dijk, de wethouder die over het gemeentelijk geld gaat, en ook over de kermis. Mijn vrouw zegt me: ‘Kijk, zó zou hij ook in de raadszaal moeten spreken.’ Want zij ergert zich steevast aan het onduidelijk gemompel van wethouder Van Dijk tijdens de raadsvergaderingen. Hij praat niet in de microfoon, en hij articuleert niet goed, dus is het geen feest om naar hem te luisteren. Maar hier op het Oranjeplein, op zaterdag 29 juni, klinkt het als een klok: ‘Lieve mensen, wat een mooie dag!’. En gelijk heeft ie. Het is een heerlijke, warme, zonnige dag, en het jonge grut staat al te popelen om in de Crazy Spider te stappen. Maar eerst moeten de ceremoniële protocollen worden afgewerkt: een openingswoord derhalve. Wethouder Van Dijk zegt de kermis te zullen openen tezamen met de jeugdburgemeester Stan Bremer. ‘Maar voordat we gaan openen, wil ik u nog iets vertellen over de kermis van dit jaar. We hebben een recordaantal attracties: 35 stuks; 25 op het Oranjeplein en 10 op het Kloosterplein.’ En dan gaat hij ze allemaal noemen. (waarbij ik onwillekeurig moest denken aan die conference van Toon Hermans waarbij hij als voorzitter van de vereniging Ons Genoegen een lange lijst met de namen van nieuwe leden opsomde: mevrouw Stofregen, juffrouw Van der Stang, mevrouw Loof-Hutjes, enzovoort, enzovoort)

Voorts ging wethouder iedereen bedanken, althans degenen die direct of indirect hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze fantastische kermis. En dan de slotwoorden die klonken als een klok: ‘Ik wens iedereen, jong en oud, ontzettend veel plezier de aankomende dagen; ik hoop dat we elkaar deze dagen veel ontmoeten op onze prachtige kermis, wees lief voor elkaar en vooral: genieten!’

Naar de kermis!

We gaan natuurlijk naar de kermis. Want er is daar van alles te doen. Op zaterdag klonken al de opzwepende ritmes van Sambabando uit Riel. Op dinsdag 2 juli komt de clown Desalles, en op woensdag 3 juli treedt Professor Kazimir op. Dat wil ik zien! De professor komt naar Goirle met zijn rolwagen die is uitgerust met het Rad der Wijzen, een vreemde geluksbarometer en een unieke katapult die klein geluk verspreidt. Kermis en geluk, die horen bij elkaar!