“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Zandeind 3 is rond 1900 gebouwd. Tot 1952 droeg het nog de nummering respectievelijk B72A, B104, B113 en B164 aan het Zandeind, voortschrijdende nummering als zijnde uitbreiding van het aantal woningen aan zowel Brakel, Kerkeind als Zandeind. Rond 1900 zijn er notariële stukken en andere documenten die Johannes Moelands als eigenaar beschrijft. Echtgenote Martina van de Zande gaat Zandeind 3 met Johannes bewonen. Zij zijn afkomstig uit Rijen. Zij worden eigenaar van Zandeind 3. Gezin Moelands-van de Zande met 7 kinderen. Rond de eeuwwisseling wordt er in Riel een achtste kind geboren. Na de tweede wereldoorlog zal Willem in ’t Ven in 1947 Zandeind 3 overnemen, een perceel groot vijf aren en zeventig centiaren. Willem in ’t Ven is en blijft zelf woonachtig aan de Kerkstraat B71. Willem in ’t Ven en Kee van Mierlo, ouders van de latere hoofdonderwijzer Harrie in ’t Ven van de toenmalige basisschool Pius X. Zandeind 3 zal verhuurd worden aan Gerard de Beer, oftewel in Riel genoemd Graad de Beer, vader van Corrie en Antonia de Beer. Corrie de Beer is verbonden aan de basisschool Pius X als onderwijzeres, bij veel Rielse leerlingen geliefd, wat ook gold voor Mister van den Hout en Juffrouw Aerts. Opvolgende bewoners zullen op enig moment zijn Fons Aarts, afkomstig uit Gilze met zijn vrouw Ria Schellekens uit Dongen. Fons Aarts heeft eerst een paar jaar aan de Gilzerweg te Riel gewoond aan de Mariahoeve. Fons is kind van de familie Aarts, bestaande uit 17 kinderen. Na de Tweede Wereldoorlog zal als het ware de jongste helft van het gezin naar de Belgische Ardennen verhuizen. Fons hoort bij de oudste helft van het gezin, blijft in de omgeving en zal als hij dus bij ome Jan Aarts aan de Mariahoeve komt te wonen, ook bij zijn neven Cor en Jos intrekken en dat gedurende twee jaar. Het betrekken van Zandeind 3 loopt vertraging op, zodat er eerst domicilie gevonden wordt aan de Kerkstraat 4 tot 1960, waar aan de andere kant van het huis de familie van Gool woonachtig is. Fons en Ria trouwen in 1958 en dochter Ineke wordt nog geboren in de Kerkstraat in 1959. Zoon Albert komt in 1960 ter wereld op Zandeind 3. Corrie en Antonia de Beer verhuizen namelijk in 1960 naar de Oude Tilburgsebaan 20, waardoor dus Fons Aarts en zijn vrouw Ria eindelijk Zandeind 3 kunnen betrekken. Vader van Corrie en Antonia is inmiddels in 1956 overleden.
Foto 2
Zandeind 3 is als het ware het hoekpand van de doorgaande weg op het Zandeind en ook het korte zijweggetje meteen na het Bels Lijntje, linksaf. In de volksmond genoemd het “Kippestraatje”\. Aanleiding van deze bijnaam was blijkbaar dat opvolgende bewoners in deze straat, familie Aarts, Janssens en van Bavel allen kippen in grote getalen hielden in die periode. Als Fons en Ria er een aantal jaren wonen, wordt er verbouwd. Aan de rechterzijde wordt er ook een garage gebouwd. De garage wordt daarna als kippenslachterij gebruikt. Een mooie bijverdienste van Fons was de verkoop van kippen, in levende have of geslacht. Op enig moment liep het aantal gehouden kippen zelfs op tot wel 5000. Een Hinderwet zorgde er echter voor dat kippen op deze manier niet meer gehouden mochten worden. Er werden zelfs ook kippen van derden bij gehaald om de slacht toe te kunnen passen. Geslachte kippen werden ook verkocht aan geïnteresseerde allochtonen. De activiteiten liepen op tot de grens van het toelaatbare, met gevolg dat Fons ook een keer een nachtje mocht brommen. Aangezien de getuigenissen van klanten aansloten op die van Fons dat er namelijk niet gehandeld werd met geld, kon er geen beschuldiging vastgesteld worden en liep dit hoofdstuk met een sisser af. Waar er gedurende een bepaalde periode ook nog een kleine slachterij was in de eerste van de twee aansluitende kippenschuren aan de zijde van de “Kippenstraat”, werd de eerste kippenschuur afgebroken en kwam het kippen houden te vervallen. De familie Aarts bleef echter activiteiten ontplooien. De garage rechts aan de straatzijde werd omgetoverd tot hobby ruimte. Moeder gaf hier als het ware “poppenles”, het creatief bezig zijn, knutsellessen geven. Ook werd naaiwerk verzorgd voor andere mensen. Inmiddels is er ook grond gehuurd, links van Zandeind 3, op het terrein van het voormalig spoorhuisje, wat onder andere benut wordt als moestuin en weiland voor onder andere schapen.