De huldiging van de Olympiërs Noortje en Bregje de Brouwer was een aaneenschakeling van veel enthousiasme, mooie woorden, fraaie beelden op een groot scherm, cadeaus en een serieus moment. De synchroon zwemmers, die in Parijs brons wonnen, kregen het Ereteken van de gemeente Goirle.

Op het Kloosterplein genoten zaterdag honderden Goirlenaren in de zon van de huldiging van de tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer. Het was voor de sporters de laatste huldiging in een lange rij met als een van de hoogtepunten ontvangst door de Koning en Koningin en een Koninklijke onderscheiding. Maar het Ereteken van Goirle, dat ze van burgemeester Mark van Stappershoef kregen opgespeld, deed hen ook heel veel. Ze wonen weliswaar in Hoofddorp vanwege training en studie (Sportmarketing Johan Cruyff Academy) maar hun eigen Gôol dragen ze steevast in hun hart. Burgemeester Van Stappershoef benadrukte dat nog eens extra in zijn speech: “Hier zijn ze geboren, hier liggen hun roots en hier voelen ze zich thuis. Als de trainingen het toelaten, zijn ze in het weekeinde bij familie en vrienden in Goirle.” Die roots is niets teveel gezegd als je weet dat de tweeling in hun jeugdjaren onder meer deel uitmaakte van de dansgarde van de carnavalsprins van Ballefruttersgat.

Ook de passie voor hun sport en de gedrevenheid van Noortje en Bregje stipte de burgemeester aan: “Misschien niet verwacht of gehoopt maar hun talent, ijzersterke discipline en gedrevenheid heeft hen brons op de Olympische Spelen gebracht.” Woorden van die strekking en veel waardering uitte ook Hayke Veldman, voorzitter van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB). “Er waren ook tegenslagen, daar zijn ze professioneel mee omgegaan en Noortje en Bregje zijn sterker teruggekomen.” Het was een verwijzing naar de diabetesproblemen van Noortje en een blessure. Vanzelfsprekend kwam ook de vaak ondergeschoven sport, die sinds 1984 Olympisch is, aan de orde. Nog nooit eerder won Nederland op het synchroonzwemmen een medaille, historisch dus wat de Goirlese tweeling presteerde in een deelnemersveld waarin een Chinees en Brits duo in Parijs boven Noortje en Bregje eindigden. Overigens had de Goirlese tweeling voor de spelen al een visitekaartje afgegeven met zilver op het Wereldkampioenschap en twee keer goud op het Europeeskampioenschap, voor de elementen en de artistieke invulling. Op de Olympische spelen leiden de resultaten van die twee onderdelen naar één puntentotaal, goed voor brons.

Het verhaal van Van Stappershoef leidde niet alleen naar een opsomming van Goirlese olympiërs die de De Brouwers voorgingen, onder meer Tiest van Gestel (handboogschieten, 1920), Carry Floris (handboogschieten, 1984) en uiteraard Ireen Wüst, maar ook naar een film op een groot scherm. Die omvatte niet alleen de kür op de Olympische Spelen in Parijs maar ook felicitaties van bekende sporters, familieleden en vele, willekeurig gekozen, Goirlenaren. Ireen Wüst (wil nog een kop koffie drinken met Noortje en Bregje), Ranomi Kromowidjojo (topzwemster), Goirlenaar Ad Vromans (de eerste trainer van ‘de dochters van Goirle’, die door ziekte verstek moest laten gaan bij de huldiging) en peetoom Frank Santegoets. Met de overhandiging van twee prachtige schilderijen van de hand van Simone Theelen bekrachtigde de gemeente Goirle nog eens extra de status van ‘ambassadeur van Goirle’. Leuk element tijdens de huldiging waren de vragen die de Goirlese Jeugdburgemeester Stan van Bremen stelde. Zo weten we dat de dames De Brouwer drie minuten de adem in kunnen houden en dat gel in de haren ‘niet werkt’ maar gelatine een prachtig effect geeft, onder en boven water.

Vanzelfsprekend genoten niet alleen Noortje en Bregje van de huldiging maar ook de hele familie De Brouwer op de eerste rij. Gezien het vele applaus en toejuichingen gold dat ook voor de vele Goirlenaren op het Kloosterplein. Onder hen tal van bekenden van Noortje en Bregje zoals voormalig Nederlands kampioen synchroonzwemmen Lynn van Krimpen (29), die nog met Noortje en Bregje zwom. Ook een grote schare fans uit Hilvarenbeek, leden van zwemvereniging De Dokkelaers. Denk aan Carla Koeijvoets, Noortje en Bregje zaten vanaf hun vijfde jaar zo’n tien jaar bij haar in de groep in Hilvarenbeek. “Ze hadden snel de slag te pakken en konden al snel met de senioren meetrainen”, kijkt ze terug. Ze maakte de tweeling De Brouwer niet alleen als trainer mee maar ook als internationaal scheidsrechter en jurylid synchroonzwemmen.

Vanzelfsprekend maakte ze samen met De Dokkelaers-leden en vele anderen van de gelegenheid gebruik om de bronzen medaillewinnaars persoonlijk te feliciteren.

Met het slotakkoord, een meet & greet, werd een perfect georganiseerde huldiging onder leiding van presentator Paul Brouwers in stijl afgesloten: Goirle omarmde met veel warmte de succesvolle ‘Gôolse Geiten’ en die komen, naar eigen zeggen, ‘ooit terug naar Goirle’.

WdeV