Uitgave: Stg. De Vyer Heertganghen
In aanloop naar de viering van ”80-jarig bevrijd Goirle & Riel” plaatsen we hier iedere week een verhaal van slachtoffers, geallieerde slachtoffers en/of situaties. Over deze 109 slachtoffers van Goirle en omgeving is een boek gemaakt. Dit boek wordt uitgegeven rond 25 oktober. Prijs € 17.95. Opgave kan nog via email van de Heemkunde Kring Goirle conservator@heemkundekring-goirle.nl en bij “BLZ Boekhandel Buitelaar” op de Hovel in Goirle. De dikte van het boek ca. 90 pagina’s, de oplage ca. 150.
Ons mam zei altijd: op is op, weg is pech. G. Kobes schreef in 2016: “Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de geallieerden. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen.”
(Foto en tekst: Gemma v.d. Klundert- Bertens)
(Info: G. Kobes en Bond van Wapenbroeders)
VERTEL HUN VERHAAL Deel 11
Vandaag het verhaal van Graham Cridland, een Brit, die met 27 anderen op het EREveld in Goirle zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Graham ligt nl. op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof aan de St. Jansstraat te Goirle. De ellende van de Tweede Wereldoorlog heeft ervoor gezorgd dat 28 soldaten op dit kerkhof hun laatste rustplaats hebben gekregen. Wij weten slechts hun naam, nationaliteit en soms nog de leeftijd. Herdenken is nadenken en ook gedenken. Het is wel van belang om het verhaal te kennen. Een naam wordt immers snel vergeten, een gezicht of een verhaal niet. Op deze wijze blijven ook deze herinneringen bewaard voor de toekomst. Graham werd op 8 februari 1925 geboren in het plaatsje Ely, vlakbij Cardiff (UK), en was de oudste van 8 kinderen van William en Gertrude Cridland. Graham bezocht hier ook de lagere school, was misdienaar en koorknaap in de plaatselijke kerk. Later ging hij daar ook bij de verkennerij.
Wat gebeurde er
Graham ging in militaire dienst en werd ingedeeld bij de Royal Engineers, Genietroepen. Hij werd opgeleid om mijnen onschadelijk te maken. Op 7 juli 1944 werd zijn onderdeel in Frankrijk ontscheept en langzaam trokken zij achter de troepen aan richting ons land. Al vrij snel na onze bevrijding kwam hij in Goirle aan om o.a. mijnen op te ruimen. Toen zijn onderdeel verder trok bleef Graham in Goirle om dat werk voort te zetten. Hij werd ingekwartierd bij een Goirlese familie.
Op dinsdag 21 november 1944, Goirle was net bevrijd, was Graham met zijn groep op patrouille en toen zij langs de kerk het Trambaantje op wilden lopen, zagen zij een vrouw bij een huis bezig met het ophangen van de was. De soldaten wisten dat er veel mijnen lagen en probeerden de vrouw hiervoor te waarschuwen, hetgeen echter mislukte. De commandant vroeg een vrijwilliger om naar de vrouw toe te gaan en haar te waarschuwen dat zij beter binnen kon blijven. Graham meldde zich terstond en ging op weg naar dat huis. Het lukt hem om bij het huis te komen en de vrouw te waarschuwen. Op de terugweg ging het echter mis. Hij trapte op een mijn en raakte levensgevaarlijk gewond aan beide benen. Snel werd hij naar het hospitaal bij de fraters gebracht, maar hulp mocht echter niet meer baten. Graham heeft een heldendaad verricht. Hij heeft een vrouw kunnen waarschuwen voor de gevaarlijke Duitse landmijnen.
Deze vrouw verloor haar leven niet, in Wales verloor zijn familie wel hun oudste zoon/broer door zijn heldendaad... Twee dagen later, op donderdag 23 november 1944 overleed Graham. Hij was slechts 19 jaar oud.
Graham Curtis Cridland, 19 jaar, onthoud zijn naam, zijn gezicht en onthoud zijn verhaal.