“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Een kermis is een verzameling rondtrekkende attracties en kramen in de openlucht ter vermaak. De kermis wordt gedurende enkele dagen, een week of nog langer gehouden. In het verleden was de kermis een van de weinige uitgaansmogelijkheden. Al rond 1800 zien we taferelen voorbij komen, wat circus gerelateerd met een dansende beer, een aap, jongleurs, ballonnenverkoper, een doedelzakspeler, poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn en een eenmansorkest. Verder in het 19eeuwse , de uitbaters van de kermis op weg naar de kermis door de kramen op te zetten, een straatzanger en kwakzalver, drinken, dansen, koekhappen en in de draaimolen draaien en een optocht van het boerengilde. Taferelen die voorbij komen als we de geschiedenisboeken in duiken. De derde zondag in september was er in Riel kermis Deze werd gehouden op de plaats waar nu het Dorpsplein is. Op de eerste kermis na de Tweede Wereldoorlog stond er alleen een cakewalk. In 1950 was er o.a. een zweefmolen, een draaimolen voor de kleintjes, schommels en een snoepkraam. In latere jaren wed de kermis natuurlijk uitgebreid. De kermis begon toen op zondag en duurde tot en met dinsdag en dan was het feest weer voorbij. De opbouw trok natuurlijk ook veel bekijks evenals het afbreken. Soms werd er een jongen uit Riel die heel belangstellend was, gevraagd om mee te helpen tijdens het opbouwen Bij de Rielse gezinnen kwamen tijdens de kermisdagen van oudsher familieleden uit de naburige plaatsen op bezoek. De uitgebreide eettafel werd dan alle eer aangedaan. De kermis was ook een gelegenheid voor de jeugd om kennis te maken met een leuke jongen of meisje, uit Riel of een plaats uit de buurt.

Foto 2

In een herinnering van een Zandeinds gezin, was de Rielse kermis een van de hoogtepunten van het jaar. Riel bestond in de jaren vijftig uit 1200 inwoners en er was voor de jeugd in Riel niet veel te doen. Vooral de zondagen waren erg saai. Dus weken van te voren was men al bezig met wat er allemaal op de kermis zou staan. Raar eigenlijk want elk jaar stond op het Dorpsplein precies hetzelfde. De kermis opbouw begon op woensdag. Grote vrachtauto’s beladen met attributen, die nodig waren voor de opbouw van de Rielse kermis kwamen naar het Dorpsplein en daar werden dan de botsauto’s, paardenmolen, schiettent, suikerwerkkramen, schommel, rups en niet te vergeten de zweefmolen opgebouwd. Dat was het dan wel zo’n beetje. Toch verheugde de Rielse bevolking er zich erg op om een paar dagen van zondag tot en met dinsdag van de kermis te genieten. Na schooltijd elke dag kijken hoever het met de opbouw gesteld was. Dat was echt maar heel even, want de ouders en ook die van de vrienden vonden het niet goed, dat we daar rondzwalkten. “Kermisvolk” was niet erg geliefd. Het mooie was ook dat je niet naar school hoefde tijdens de kermisdagen. In het gezin was moeder ook al lang bezig met de kermisvoorbereidingen. Immers de gehele familie kwam in grote getale op visite en allemaal bleven ze mee-eten. Het was destijds een kermisgewoonte, dat de hele familie op zondag overkwam. Dat gebeurde bij heel veel families in Riel. Deze gewoonte was een traditie geworden. Het betrof een grote familie die hoofdzakelijk buiten het dorp Riel woonde. Op zo’n kermiszondag kwamen de ooms en tantes met hun kinderen, “elk gezin had 6 of 7 kinderen” naar de Rielse kermis en dan eerst naar het Zandeind. Dan waren er op zo’n dag toch wel 60 familieleden en dat gaf toch wel enige consternatie. Maar moeder regelde dat gewoon. Het huis moest piekfijn in orde zijn, dus alles werd extra gepoetst in en rondom het huis. Binnenshuis waren de dochters de klos om mee te helpen en buiten om het huis en tuin moesten de jongens pa meehelpen. Want de familie kwam niet alleen voor de kermis, pa wist zeker dat zijn zwagers ook zijn moestuin zouden bezoeken.