Met groot genoegen heb ik de afgelopen week met Mario de Kort zijn kleurrijk verleden nog eens grondig doorgenomen. Weliswaar met de aantekening dat hij sinds 1967 een bevriende relatie van me is. In dat jaar trouwde hij met de Goirlese Cécile van Strijp en zij namen hun intrek in een premie-A woning in de Reitstraat. Zodoende werden wij buren. Al snel werd het duidelijk dat Mario -toen als verkoper van hypotheken, damesbloesjes, aanstekers en tapijten- met een uitermate vlotte babbel, zijn hoofd boven het ondernemers-maïsveld uitstak. Zijn portretfoto namens de VVD in het Goirles Belang toentertijd was veelzeggend.

Door Nico de Beer

Mario de Kort is nog altijd met hart en ziel een uitstekend ondernemer. Als Goirlenaar wist hij ruim 40 jaar met nadruk de kunst van opzienbarende zakelijke transacties te realiseren… of hij begon zelf met wéér een nieuw bedrijf. Vaak was zijn concept echt geniaal, een enkele keer liep het spaak. Feit is, dat Mario met hard werken, creatief denken en zich altijd houdend aan de waarde en normen, veel respect afdwingt. Inmiddels woont het echtpaar alweer 10 jaar aan de Paleisring in hartje centrum Tilburg en daar is het gedreven kasteleinsechtpaar gelukkig met hun hobby het “Wijnlokaal Leven”.

“Tjonge tjonge, vertellen over m’n verleden, dat is wel een heleboel”, lacht de bijna 82 jarige nog altijd actieve ondernemer. “Laat ik beginnen met de tijd toen ik bij “den Appel” (makelaar Appels red.) werkte. Daar heb ik de kneepjes van het vak geleerd. Dat resulteerde dat ik vroeger heel wat panden heb opgekocht en verkocht en dat met een rente van 12%. Ja, zelfs in de Amsterdamse Jordaan. Alleen daarvan kun je al een boek schrijven”.

Als het over nieuwe ontwikkelingen in Goirle ging, had Mario vaak verrassende ideeën. Hij stak overigens zijn heldere visie over de gemeentelijke planologische ideeën nooit onder stoelen of banken. Zo had hij indertijd toen het winkelcentrum de Hovel op de tekentafel lag, een heel ander idee. Zijn voorkeur ging uit naar een “welkom-beleid” voor automobilisten om aan beide kanten van de Tilburgseweg doorgang te geven en te parkeren. “Er zijn genoeg voorbeelden in ons land waar de doorgaande weg in een dorp ook voor het winkelend publiek een succesformule is. Ik heb altijd goed geluisterd naar de burgers in Goirle en geprobeerd die visie voor de goede orde te vertalen, richting gemeentehuis.

Echter ambtenaren en Mario was geen gelukkig huwelijk. Zo heeft hij onterecht in de krant gestaan, omdat hij bomen op zijn eigen grond aan de Dr. Keyzerlaan omgekapt zou hebben. Met een oprecht excuus van de gemeente werd die zaak gelukkig weer opgelost.

Dat was betreft de woningbestemming heel anders met zijn prachtig huis aan de Hoge Wal. Daar ontstond veel miscommunicatie. “Het was ook de reden dat wij gekozen hebben om te verkassen naar Tilburg centrum. Maar ik wil wel graag kwijt dat wij nog altijd graag vertoeven in Goirle, het is een prachtig dorp en we voelen ons er nog altijd thuis”.

Betreffende zakelijke activiteiten heeft de oud-Goirlenaar bijzonder gepresteerd. “Het meest spraakmakende project is “Zonnestudio Zondag”. Het begon allemaal in 1981 in de Voltstraat in Tilburg. Dat was een schot in de roos, dankzij heel veel mensen in het algemeen - en aan ons Cécile in het bijzonder. Vestigingen van “Zondag” zag je in Tilburg, Eindhoven, Nuland en Baarle Nassau. Maar alles is vergankelijk, ook zonnebanken. Daarom heb ik me alweer decennia lang volledig in het vastgoed gestort. Als marketeer kan ik hier mijn zakelijk ei goed kwijt!

Terugkijkend, zijn we gelukkig met wat we bereikt hebben. En, - het fameuze Wijnlokaal Leven runnen we met veel inzet en passie, dat blijft onze hobby.

Trouwens van stilzitten ga je misschien wel dood…”