Eerbetoon aan de bevrijders van Goirle

Eind oktober is het 80 jaar geleden dat Goirle werd bevrijd. Op 27 oktober 1944 speelde de brug over de Poppelsche Ley aan de Poppelseweg een belangrijke rol bij de bevrijding van Goirle. Op die dag namen de Britse bevrijders, onder leiding van de toenmalige 2e luitenant Edwin Bramall deze hindernis. Uit respect en dankbaarheid naar hem en onze bevrijders krijgt deze brug op 25 oktober de naam ‘Edwin Bramallbrug’.

De aanleiding

In onze provincie en in Goirle wordt de bevrijding dit jaar uitgebreid herdacht. Het thema hierbij is ‘Brug naar vrijheid’. De brug over de Poppelsche Ley aan de Poppelseweg speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Goirle. De brug was op 26 oktober 1944 door de Duitsers opgeblazen, waardoor dit een grote hindernis werd voor de bevrijders. De Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders heeft het initiatief genomen om deze ‘brug naar onze vrijheid’ een naam te geven. Aan de gemeenteraad is voorgesteld om de brug te vernoemen naar de commandant van de Britse eenheid, die deze brug als eerste heeft gepasseerd om daarna op te trekken naar Goirle. De gemeenteraad heeft er mee ingestemd dat de brug voortaan ‘Edwin Bramallbrug’ heet.

De plechtigheid

De plechtigheid van de naamgeving van de brug begint op 25 oktober 2024 om 15.00 uur. Daarbij zijn meerdere Britse gasten aanwezig, waaronder de zoon van Edwin Bramall, Nick Bramall en zijn echtgenote, hun zoon en echtgenote en hun kleinzoon. Enkele oud-collega’s van Edwin Bramall zijn die dag ook in Goirle aanwezig. Tijdens de plechtigheid wordt het verhaal verteld van de situatie rondom de brug in oktober 1944. Als in het verhaal wordt aangegeven dat de Britse troepen vanuit Poppel de brug naderen, zal een motorfiets en enkele andere voertuigen vanuit die richting oprijden naar de brug. Deze voertuigen zijn uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Als de hindernis symbolisch is genomen, wordt het naambord aan de brugleuning onthuld. Dit zal wordt gedaan door Nick Bramall, zijn zoon en kleinzoon. Burgemeester Mark Stappershoef zal daarna een ander bord onthullen. De Stichting Gôolse Geheimen plaatst bij de brug een bord waarop te lezen is waarom deze brug Edwin Brammalbrug heet. Via een QR-code kan meer gedetailleerde informatie worden gekregen.

Na de plechtigheid is er voor de genodigden gelegenheid om in een tent na te praten over deze naamgeving aan de brug.

Wie was Edwin Bramall?

Edwin Bramall werd geboren op 18 december 1923 in Tonbridge, Kent, Engeland. Hij ging in het Britse leger en naam op 21 jarige leeftijd deel aan de landingen in Normandië. Met zijn eenheid, de 2e King’s Royal Riffle Corps, trok hij door Frankrijk en België en bereikte begin oktober Poppel. Op 27 oktober 1944 kreeg hij de opdracht om met zijn eenheid op te trekken naar Goirle, waardoor hij en zijn manschappen de bevrijders van Goirle werden. Na de Tweede Wereldoorlog vervolgde hij zijn carrière bij het Britse leger. In 1982 bereikte hij de rang van Veldmaarschalk, de hoogste militaire rang in het leger, en werd hij Chef Defensiestaf van de Britse krijgsmacht. In die functie gaf hij leiding aan de Britse troepen tijdens de Falklandoorlog. Daarvoor (in 1966) was hij betrokken bij de Indonesia-Maleisië confrontatie. Hij was ook nog commandant van de Britse troepen in Hongkong. In 1985 verliet hij het Britse leger. Veldmaarschalk Edwin Bramall ontving meerdere onderscheidingen waardoor hij zich o.a. Lord mocht noemen. Hij was getrouwd en had een dochter en een zoon. Edwin Bramall overleed op 12 november 2019 op 95 jarige leeftijd.

40 jaar bevrijding

In 1984 bij de herdenking van 40 jaar bevrijding van Goirle, kwam Veldmaarschalk Edwin Bramall terug naar Goirle. Hij werd toen met een helikopter ingevlogen en landde op een weiland, net naast de brug aan de Poppelseweg. Daar werd hij begroet door de toenmalige burgemeester Ton van den Wildenberg. Samen liepen zij over de Poppelseweg en de Bergstraat naar het gemeentehuis. Daar volgden enkele toespraken en werd genoten van een lunch. Later die dag onthulde Veldmaarschalk Bramall het monument bij de graven van de geallieerde militairen op de begraafplaats St. Jan.

Naast de speciaal genodigden is iedereen welkom om de plechtigheid op 25 oktober om 15.00 uur bij te wonen. De Poppelseweg is die middag tussen de Edisonstraat en het Eerste Schoor van 12.00 tot 18.00 uur afgesloten. Alleen fietsers kunnen gebruik maken van één fietspad, behalve tijdens de plechtigheid tussen 15.00 en 15.45 uur. Bezoekers kunnen gebruik maken van de parkeerplaats van Knapzak BV, op de hoek van de Poppelseweg en de Edisonstraat.

JS