Mooie samenwerking basisschool De Vonder en Stichting De Vrienden van de Kiek.

Afgelopen tijd hebben leerlingen van groep 7 van basisschool de Vonder uit Riel een bijzonder project gedaan met Stichting de Vrienden van de Kiek in het kader van 80 jaar bevrijding. Op vrijdag 11 oktober kregen de leerlingen een gastles van Joep van de Stichting. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan om hun ideeën over vrijheid te verwerken in een kunstwerk. Deze kunstwerken worden tentoongesteld tijdens het bevrijdingsfeest op Schijnvliegveld de Kiek komend weekend!

Tijdens de gastles werd uiteraard gesproken over de Goede Duitser. Groep 7 heeft dit beeld in Riel geadopteerd en houdt jaarlijks een herdenking. Joep wist nog een nieuwtje te vertellen aan de leerlingen. Familie Van Kilsdonk woonde eerst op de Leeuwerckeneijk samen met familie Smits en Timmermans. Op enig moment vielen er bommen vlakbij dit gehuchtje. Er was een N in de hei gemaakt met kalk door de Duitsers, Notabwurfplatz. Daar konden Duitse piloten bommen laten vallen als deze nog onder de vleugels van hun bommenwerper zaten als ze terug keerden naar Fliegerhorst Gilze Rijen. Deze werden dan bij de “N” losgelaten en konden soms hergebruikt worden. Ze gingen dan met een vrachtwagen naar Gilze Rijen, zodat ze opnieuw gebruikt konden worden. Soms waren bommen beschadigd en konden ze niet meer gebruikt worden. Deze lieten de Duitsers ontploffen. De Duitser gaven de families daarom op enig moment opdracht om te verhuizen aangezien hun boerderijen zouden kunnen ontploffen. De families verhuisden en de bommen ontploften. Daarbij werd het gehucht Leeuwerckeneijk weggevaagd. Familie Van Kilsdonk verhuisde naar het Van Hogendorpplein en daar werden Jan en Toos gered door soldaat Karl-Heinz (De Goede Duitser). Joep vertelde dat Jan van Kilsdonk dit hem zelf had verteld. Dat vonden de leerlingen bijzonder om te horen, dit was nieuw voor hen. Er is dus een link tussen het verhaal van de Goede Duitser en Schijnvliegveld de Kiek. Daarom zal ook de maquette van De Goede Duitser te zien zijn in de tentoonstelling tijdens het Bevrijdingsfeest.

Vrijheid

Ook werd er gediscussieerd over wat vrijheid is, wat oorlog betekent en dat je soms geen keuze hebt, maar soms ook wel. Zoals de soldaten bij het Schijnvliegveld die voor een van de kinderen Van Gorp een driewielertje maakten voor haar verjaardag.

Aan het einde van de les kregen de leerlingen de opdracht om een kunstwerk te maken over wat voor idee ze zelf hebben bij vrijheid. Daarbij mogen ze zelf bedenken wat voor kunstwerk ze maken, dit kan zijn een tekening, gedicht, maquette, collage enz.

Afgelopen vrijdag mochten de leerlingen op excursie naar het Schijnvliegveld. Joep gaf daar een rondleiding. Ook toen werden weer vele vragen gesteld en gesprekken gevoerd. Vervolgens werden de kunstwerken overhandigd aan Joep en Joep beloofde dat deze opgenomen worden in de tentoonstelling tijdens het bevrijdingsfeest op Schijnvliegveld de Kiek aankomend weekend (26 en 27 oktober). Kom dus vooral een kijkje nemen en ontdek wat de leerlingen voor mooie en bijzondere creaties hebben gemaakt.

De tentoonstelling maakt deel uit van het tweedaags bevrijdingsfeest op het Schijnvliegveld. Het hele weekend is gratis te bezoeken.

Meer informatie zie

https://www.schijnvliegvelddekiek.nl