“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Zandeind 31, eerder nummer B 181 al gebouwd voor 1880. Gofke Brouwers zal het huis bewonen vanaf 1901 als hij ook getrouwd is met Cornelia Delien uit Goirle. Zij gaan twaalf kinderen krijgen waarvan helaas een tweeling, geboren in juni 1912 opvolgend binnen twee weken beiden overlijden. In Riel blijven zeven kinderen geruime tijd wonen. Gofke was melkslijter van beroep. Vrouw van Gofke overlijdt in 1941, tijdens de oorlog maar niet als oorlogsslachtoffer. Vanaf 5 oktober 1944 begon ook het oorlogsgeweld in Riel dichtbij te komen. Vanuit Nieuwkerk en Alphen werden granaten op Riel afgevuurd. Het huis van Gofke Brouwers werd ook beschoten en zwaar beschadigd en Gofke werd hierbij zwaar gewond en is aan de verwondingen overleden op 13 oktober 1944. Na het overlijden van zowel vader als moeder blijven twee kinderen, Anna en Frans er nog geruime tijd wonen, tot 1956. Jan van den Hout, neef van Frans en Anna Brouwers woonden er nog van 1956 tot 1959.. In 1959 zal de familie Graafmans-Pijpers er zich vestigen. Toon Graafmans is zoon van het gezin Willem en Adriana Graafmans-Timmermans, woonachtig op de Vijfhuizenbaan. Jeanne Pijpers komt uit Gilze, werkt de gehele week bij de familie Vermeer, ook aan de Vijfhuizenbaan en verblijft daar dus dag en nacht en in het weekend terug naar huis in Gilze. Zo leren dus Toon Graafmans en Jeanne Pijpers elkaar kennen en trouwen vervolgens in 1948 en wonen dan samen eerst in een bijgebouw rechts van het huis van de voormalige burgemeester Huijbregts, Dorpstraat 30. Wim, de zoon wordt op de Dorpstraat geboren. Vervolgens wordt er verhuisd in 1950 naar Zandeind 18, waar dochter Anny in 1951 als gezinsuitbreiding omarmd wordt. In 1959 verhuist het gezin Graafmans-Pijpers naar de overzijde, toen Zandeind 21 en veel later werd het Zandeind 31. Het gezin Graafmans-Pijpers heeft haar plek gevonden. Een ruime tuin achter het huis met een zelfvoorzienende moestuin. Ook een uitstekende jeugd voor de kinderen, het op straat spelen, verstoppertje spelen en links en rechts in het hooi ravotten bij diverse boerderijen in de directe omgeving. De namen van de familie Paulussen, van Bavel en Tineke en Ria van Alphen vallen dan al gauw. In 1973 vindt er aan aanbouw achter plaats met bijkeuken, douche en toilet. Het huis voorzag daar nog niet in. Voorafgaand bestond er nog een aparte buitendeur met het bekende hartje in de deur waarachter zich de traditionele poepdoos bevond.

Foto 2

Vader Toon overlijdt op veel te jonge leeftijd in 1981 op 67jarige leeftijd. Moeder Jeanne bereikt de zeer respectabele leeftijd van 96 jaar en overlijdt in 2017. Zij heeft dan nog 7 jaar in de Guldenacker in Goirle gewoond, na het huis in 2010 verkocht te hebben. Dochter Anny verhuisde reeds in 1973 naar Oisterwijk en zoon Wim achtereenvolgens naar Breda, Dorst en is nu woonachtig in Rijen. In 2010 wordt Zandeind 31 gekocht door Christien en Pieter de Jong. Als zij hier 6 jaar gewoond hebben, waren ze er op voorbereid dat er iets moest gebeuren. Het huisje is gedateerd, het had nog oorlogsschade en het dakbeschot bestond uit tweedehands planken, je keek door de dakpannen naar buiten en de CV ketel was niet best. Er stond eerst een grote stal achter het huisje. Er werden door de familie Graafmans ooit in een ver verleden kerstbomen verkocht in de winter. Dat werd destijds al snel gestopt.. Het huis was door de familie de Jong doelbewust aangekocht om er nieuw te kunnen bouwen. Het bestemmingsplan was namelijk gewijzigd, met de optie om het bestaande huis af te breken en op een andere plek op het perceel nieuwbouw te plegen. Christien en Pieter wonen eerder aan de Dorpstraat 8 in Riel. Als Christien en Pieter het huis aan de Dorpstraat kopen, werkt Christien als kapster bij Rob Louer Hairfashion in Baarle Nassau. Daarvoor heeft zij nog bij Hans de Volder gewerkt in Goirle. Vervolgens gaat Christien aan de slag in het Mariaziekenhuis waar er een zelfstandige gezocht werd voor de kapsalon aldaar. Christien bestiert dit vijf jaar. Het groeit echter uit de voegen. Waar de kapsalon aldaar geënt is op het ziekenhuis zelf, krijgt zij steeds meer clientèle van buiten. Het idee ontstaat om zelf een nieuwe zaak te starten, naast en deels in de toen huidige woning. Dorpstraat 8 in Riel is hiervoor de ideale optie. Pieter en Christien trouwen in 1991 en aanvaarden dan dus meteen Dorpstraat 8 in Riel als eerste gezamenlijke woning en vanwege eerdere ondernemers Graat en Vromans rust er een bedrijfsvergunning op Dorpstraat 8. Christien haar droom wordt waarheid, haar eigen bedrijf wordt in Riel gerealiseerd. De naam van de kapsalon Rielhaariteit, wat betiteld mag worden als origineel en creatief. Deze kenmerken mogen een voorbode heten van de activiteiten van zowel Christien als manlief Pieter in hun latere leven.