Op maandag 28 oktober jl. hebben onze deelnemers een wandeling gemaakt door Goirle langs verschillende historische plaatsen die het verhaal vertellen van ons dorp in de 2de wereldoorlog. We zijn onze wandeling begonnen in het gemeentehuis bij de fototentoonstelling ’Brug naar vrijheid’ ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding van Goirle en Riel.

Deze tentoonstelling is georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders afd. Midden-Brabant. De foto’s geven een beeld van Goirle en Riel in de oorlog en in het heden. We kregen in hal van het gemeentehuis tekst en uitleg over de tentoonstelling van de voorzitter van de Bond van Wapenbroeders afd. Midden-Brabant Jan Schrijver. Hij was ook onze gids tijdens onze wandeling. Startend op het Oranjeplein, waar we werden gewezen op verschillende tegeltjes met de afbeelding van de heilige maagd Maria die tijdens of na de oorlog in de gevel werd gemetseld, als dank voor de bescherming tijdens de oorlog, gingen we richting Emmastraat.

Daar we hebben stil gestaan bij het monument voor de familie Dasché. Die is afgevoerd naar concentratiekampen en is daar om het leven gebracht. Daarna zijn we naar de molen in de Molenstraat gelopen, hier vertelde onze gids over hoe de molen als schuilkelder werd gebruikt. Vervolgens liepen we via de Groeneweg en de Kerkstraat naar de St Janskerk waar we stil hebben gestaan bij het oorlogsmonument op de kerk en de Vijfbogen (het voormalige gemeentehuis). Hier werd wat verteld over voor wie het monument is en wat er zich daar heeft afgespeeld in de oorlog.

Van daaruit zijn we via de Tilburgseweg, - hier passeerden we tijdens onze wandeling een woning waar nog kogelgaten in zitten - naar het monument in de Kloosterstraat (bij de bibliotheek) gelopen. Hier heeft de gids verteld over waarvoor het voormalige kloostergebouw (nu bibliotheek en CC Jan van Besouw) werd gebruikt direct na de bevrijding: militair hospitaal. En over de herdenkingen bij het monument. Vandaar liepen we via de Thomas van Diessenstraat en de St Janstraat naar het kerkhof, daar was onze laatste stop van de wandeling bij de graven van de soldaten die in Goirle begraven zijn. Nadat onze gids hier zijn indrukwekkende verhaal afgesloot zijn we naar het Cultureel centrum Jan van Besouw gegaan waar we onze zeer interessante wandeling afsloten met een kopje koffie. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde middag!

Wij danken Jan Schrijver voor de zeer geslaagde en leerzame wandeling en de mensen van het Cultureel centrum Jan van Besouw voor de gastvrije ontvangst. Ook willen we natuurlijk de vrijwilligers bedanken voor hun hulp tijdens de wandeling.

Namens de Zonnebloem Goirle,

Steven de Groot