“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

In het jaar dat Sjef van Riel de Rielse molen verwierf, trouwde hij nog in Dongen met Adriana van Rosmalen. Zij hadden in Riel nog wel geen molenhuis, maar gingen eerst aan de Kerkstraat, toen B16 en nu nummer 22 wonen, tegenover het huidige Dorpsplein. Voor 1896 bouwde Sjef van Riel een molenaarshuis op het perceel van het huidige Zandeind 8. Sjef en Adriana krijgen twaalf kinderen, Willem, Petronella, Wilhelmina, wederom Willem, Cees, Leonard, Kee, Piet, Johan, Leonard, Petronella en Helena. De eerste kinderen zijn geboren op de Kerkstraat, nu nummer 22 en de andere kinderen op Zandeind 8. Vier kinderen overlijden op heel jonge leeftijd, Willem binnen 1,5 maand, Petronella na 10 jaar, Wilhelmina binnen 4 maanden en Leonard binnen 5 jaar. We zien in de rij namen van de kinderen dat de namen van de overleden Willem, Leonard en Petronella wederom terug komen bij een nieuwe telg van het gezin van Riel-van Rosmalen. Dat zagen we meer in het verre verleden, als een kind jong overleed, dat de naam terug kwam in het gezin. Willem overleed 8 mei 1991 en nieuwe Willem was geboren op 31 mei 1991. Petronella overleed in 1899 en tweede Petronella geboren in 1901. Leonard overleden januari 1899 en tweede Leonard geboren in juni 1900. Op de Kerkstraat zijn 7 kinderen geboren, op Zandeind 8 zijn er 5 kinderen geboren. Als we bezien vanaf 1888 dat het eerste kind Willem geboren is tot aan het geboortejaar van de jongste in 1903, dan zijn er dus twaalf kinderen geboren in 15 jaar tijd, waarvan resumerend vier kinderen op veel te jonge leeftijd het leven lieten. Op de molenaarswoning Zandeind 8 blijven de kinderen Willem (Wilhelmus), Kee (Cornelia) en Leo (Leonard) tezamen als vrijgezel wonen. De andere 5 kinderen vliegen uit. Piet van Riel trouwt met Clasina van den Brand en gaat aan de overzijde, op Zandeind 21 wonen.

Foto 2

Piet en Clasina van Riel van den Brand hebben acht kinderen, met zoon Jan als vijfde kind in de rij geboren in 1931. Jan wordt automonteur en werkt bij garage Smulders in Tilburg-Noord. Jan woont dan ook nog in Tilburg, juist over de Rielse grens, boven de kroeg die later bekend stond als de Heide Hoeve, na in 1958 in Goirle getrouwd te zijn met Maria Verhagen in Goirle. Jan huist in op Zandeind 21 bij zijn vader Piet. Zus Joke zal dan nog een korte tijd inwonen en zus Maria eveneens van 1966 tot 1967, wanneer zij trouwt in 1966 en vanaf 1967 verhuist naar Loon op Zand. Vader Piet zal bij zoon Jan en zijn vrouw Maria van Riel-Verhagen inwonen tot hij in 1976 overlijdt. Zijn vrouw Clasina is dan al in 1956 overleden. Parallel aan zijn baan in Tilburg begint Jan achter zijn huis in een schuurtje van betonplaten te sleutelen aan auto’s. Toegang is gemakkelijk te verkrijgen door de toegangspoort bij de familie van Riel-Brooijmans. Naast reparaties van auto’s vindt er ook al “plaat schuren” plaats Niet alleen auto’s werden gerepareerd maar ook tractoren en melkmachines. Alles waar een motor in zat bij wijze van spreken, kon gerepareerd worden. De business blijft uitbreiden in de zestiger jaren en de mogelijkheid tot uitbreiding van de activiteiten openbaart zich aan de overzijde van de straat op Zandeind 8, in de langgevelboerderij die nog door de grootouders van Jan van Riel, opa Sjef en oma Adriana, gebouwd was. Op dat moment wonen er nog twee vrijgezelle kinderen van Sjef en Adriana, namelijk Willem en Kee op Zandeind 8. Jan krijgt de gelegenheid om in de schuur naast de woning op nummer 8 zijn garage in wording voort te zetten.