Een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes krijgt dit jaar méér aandacht in Goirle dan enkel een vlag aan het gemeentehuis. Een symposium in CC Jan van Besouw met interessante sprekers gaat daar voor zorgen. Janine Jansen (niet de violist), hoogleraar criminologie bij de Open Universiteit, en Triene-Mie le Compte, schrijver van het boek “Als liefde overleven wordt” en zelf ervaringsdeskundige, gaan een volle grote zaal voorzien van inhoud en stof tot nadenken en daarna kun je je uitspreken. Middagvoorzitter Henrike Brouwer zal het gesprek in goede banen leiden. Hoe is dit symposium ontstaan, wat is de achtergrond, waarom is het nodig. Ik stelde deze vragen aan Marleen van Eijndhoven die alle antwoorden had.
door Ben Loonen
Ontstaan
Het begon met een appje van Pernell Criens, een doorverwijzing naar Marleen van Eijndhoven en een afspraak met haar in het Jan van Besouw. Pernell en Marleen blijken deel uit te maken van een (informele) groep van 11 vrouwen die zich Lady Bugs noemen (Lieveheersbeestjes). Vorig jaar op 25 november – op de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen – troffen zij elkaar toen de vlag van Orange the World voor het gemeentehuis werd gehesen. Op die dag kleurden ook de bekende voetstapjes oranje en waren er her en der nog wat oranje voetstappen toegevoegd. Deze vrouwen zeiden tegen elkaar: volgend jaar zouden we toch wat méér moeten doen, en ze voegden de daad bij het woord en organiseerden dus het komende symposium. Orange heeft niets te maken met het huis van Oranje – volgens Marleen weten ze daar bij de VN niets van – en ook niet met de nationale kleur waarin sporters doorgaans gekleed gaan. Orange slaat op de dageraad, de opkomst van de zon; de kleur is een teken van hoop, de hoop dat eens het geweld tegen vrouwen en meisjes zal stoppen. Maar voordat het zo ver is zal er nog veel bewustzijn moeten groeien, zullen mensen alert moeten worden en bereid aan de bel te trekken.
Achtergrond
De campagne loop vanaf 25 november (Internationale Dag tegen Vrouwengeweld) tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag). Op de fraaie flyer staat waar het om gaat. “In maart en april van 2020 gaven 1,2 miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder (8 procent) aan in de voorafgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Bij 820.000 van hen had dit een structureel karakter, zij maakten het (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks mee. Van seksueel geweld (binnen en buiten de huiselijke kring) werden 1,6 miljoen 16-plussers slachtoffer. Voor 185.000 van hen was dit structureel” (bron: CBS). Dit zijn onthutsende cijfers. Marleen: stel je je het eens voor, één op de drie! Jij moet het dus ook tegenkomen: huiselijk geweld, partnergeweld. Wie die jij is – behalve de aangesproken verslaggever – wordt op de genoemde flyer uitgespeld: moeders en vaders, oma’s en opa’s, buurvrouwen en buurmannen, vriendinnen en vrienden. Kortom iedereen. En wil JIJ meer weten over wat te doen bij een vermoeden van een onveilige relatie in jouw omgeving, wil JIJ weten wat de verschillende vormen van onveilige relaties zijn en hoe je een helpende hand kunt bieden …. kom dan naar het symposium, stel je op de hoogte, en laat je bemoedigen om iets te doen als het nodig is. Marleen: het hoeft niet direct de politie te zijn, je kunt misschien ook aanbellen en vragen of alles wel goed gaat. Het inzicht dat ervaringsdeskundigen hebben opgedaan is: de omgeving doet er toe. JIJ doet er toe, want je bevindt je altijd in de omgeving gezien de cijfers. “Dichterbij dan je denkt”, dat is het motto van de middag op vrijdag 29 november in CC Jan van Besouw.
Waarom is het nodig
Bovenstaande vraag is al beantwoord in het bovenstaande. Laat ik hier de oproep herhalen tot een grote opkomst, volle theaterzaal. Groei in bewustzijn door je te laten informeren. Het begon dus bij de 11 Lady Bugs, het breidt zich uit met het Vrouwennetwerk Goirle, Senioren Goirle, Dorpsteam, Sterk Huis, Vanhulley, de hogescholen Avans en Fontys en JIJ belangstellende die er vast 5 euro voor over heeft voor een programma dat start om 13.30 uur (inloop 12.30 uur) en eindigt om 18.00 uur. De entree geeft je tevens een kopje koffie, thee en een gebakje. De actie wordt ondersteund en gesponsord door Annetje van Puijenbroek, De weg van Franciscus, gemeente Goirle, Bergmansfonds, Regte Heide en PGWG (gelden van het voormalige Wit-Gele kruis Goirle).
Vraag van Marleen aan verslaggever: ga JIJ ook? Antwoord: ja, IK ga ook. We komen overeen dat een paar foto’s van de actie van vorig jaar bij dit artikel gaan. We zien op een van de foto’s enkele Lady Bugs, o.a. Pernell Criens en Marleen van Eijndhoven.