Presentaties vol passie bij Van ’t Zandeind in Riel
Boerderij Van ’t Zandeind in Riel heeft in een periode van 25 jaar een complete metamorfose ondergaan. De intensieve melkveehouderij werd vaarwel gezegd; daarvoor in de plaats bouwde de familie Huijbregts aan een breed en vooral duurzaam landbouwbedrijf, waarbij het volgen van de natuur leidend is. Om hun passie en missie te delen nodigden ze belangstellenden uit op 13 en 14 november om hun enthousiaste verhaal te vertellen.
Door Luc van Hoek
Perspectief
In de ontvangstruimte op het Zandeind in Riel waren donderdag 13 november zo’n 50 gasten aangeschoven. Vader Jos Huijbregts trakteerde samen met zoon Joost en schoondochter Annelie op worstenbroodjes met Lakenvelder rundvlees, één van de specialiteiten van het huis. Zoon Joost vertelde over de ontwikkeling en verbreding die de familie vanaf 2000 heeft ingezet. Het melken gaf weinig perspectief en werd stopgezet. Mede door het uitbreken van de Mond-en-klauwzeer in 2001 werd de zorgboerderij gestart. Naast het fokken van hoogwaardig mestvee werd in 2013 de boerderijcamping gestart en in 2016 de boerderijwinkel geopend. Joost: “onze missie is om de kloof tussen stad en platteland te verkleinen. We vonden in onze zoektocht naar kwaliteitsvlees het Lakenvelder ras, een eeuwenoud ras wat bekend stond als kasteeldier. Landgoed de Hoevens (die avond ook goed vertegenwoordigd) bleek een perfecte partner om deze Lakenvelders te laten grazen. Het landgoed is eeuwenoud en al generaties in bezit van de familie (van der Lande)-Vogels. Toen Caroline van der Lande-Vogels met echtgenoot Floris in 1992 het landgoed met intensieve melkveehouderij overnam heeft ze resoluut gekozen voor ecologisch beheer. We zijn erg blij met deze samenwerking!”
Verbreding
Jos Huijbregts deelde met genoegen zijn passie. “Zijn we biologisch?, wordt ons wel gevraagd. Nee, we zijn logisch. Zo’n 75% van ons bedrijf heeft eigenlijk veel meer als 75% biologische landbouw, maar we hebben ook 25% reguliere landbouw en dat bepaalt ons verdienmodel. We hebben ook het Hereford-ras toegevoegd aan onze boerderij. We leveren daarbij eerlijk vlees via speciale slachterijen en keurslager van Hest in Goirle. In totaal heeft ons vlees ruim een maand doorlooptijd, ‘van riek tot vork’. Dat komt ten goede aan de kwaliteit!”
Dierenwelzijn
Als speciale spreker was Ronald Rongen uitgenodigd. Ronald is naast dierenarts en docent op de universiteit gespecialiseerd in dierengezondheid en genetica. Daarnaast adviseert hij o.a. slachterijen en hulpdiensten in het omgaan met stressvolle dieren. “Bij de vraag hoe het gesteld is met dierenwelzijn moet je je als mens eigenlijk verplaatsen in het dier en jezelf afvragen: ‘zou ik hier willen leven?’. Rongen liet bijvoorbeeld de maximale ooghoek zien van een koe. “Die is heel beperkt naar voren gericht, daardoor is een schaduw voor haar al een gevaarlijk gat. En het feit dat koeien geen horens meer hebben is eigenlijk het teken dat de koe te weinig leefruimte heeft en met horens een gevaar oplevert. Horens hebben een functie in de opslag van mineralen voor de winterperiode.”
Vrijwilligers
Joost Huijbregts wees in zijn slotwoord op de social media die het bedrijf gebruikt om haar rol als duurzaam landbouwbedrijf te delen. “Zo kregen we 1500 bezoekers bij onze ‘koeiendans’, de voorjaarsdag dat de koeien springend voor de eerste keer naar buiten gaan. Voor ons bedrijf kunnen we altijd nog vrijwilligers gebruiken. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen; dat betekent wel dat we elk jaar dagen organiseren om samen onkruid uit het veld te halen: eigenlijk een soort agro-fitness. Dus als u zich betrokken voelt en een leuke dag samen mee wil maken, meld u aan!”