Zorgboerderij De Schelft, een vertrouwde en waardevolle dagopvanglocatie in Riel, sluit op 1 januari 2025 definitief haar deuren. De zorgboerderij, opgericht op 21 mei 2005 door Martijn Schepers en Nicolette Schellekens, bood sinds haar oprichting een veilige, inspirerende omgeving voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen en ouderen.

Reden van Sluiting

De sluiting van De Schelft is voornamelijk veroorzaakt door de smakeloze keuze van de gezamenlijke gemeenten Hart van Brabant, om hun zorgtaak voor WMO Begeleiding, Dagopvang en Begeleid Wonen openbaar aan te besteden. De doelstelling van deze aanbesteding was een bezuiniging te realiseren van 7 procent, de verantwoordelijkheid voor deze zorgcomponenten bij een externe partij neer te leggen en de opdracht om het aantal kleine zorgpartijen terug te brengen.

De sluiting van de Zorgboerderij De Schelft is het gevolg van een aantal maatregelen uitgevoerd door SIEM in opdracht van de Hart van Brabant Gemeenten met de gemeente Tilburg als de belangrijkste partner. De invoering van hogere administratieve eisen, niet-kostendekkende tarieven en het beleid van SIEM om vooral nieuwe cliënten onderbrengen bij een van de SIEM-partijen, maakt het voor kleinschalige instellingen zoals De Schelft vrijwel onmogelijk om te blijven voortbestaan.

Volgens twee bestuursleden van de stichting, Cees Sauer en Harrie de Loos, lijken systemen en structuren voor de gemeenten en SIEM zwaarder te wegen dan persoonlijke, met oog voor de mens op maat gemaakte zorg. “De Schelft heeft zich altijd gericht op een breed aanbod van agrarische activiteiten en creatieve projecten, waarin de deelnemers zich konden ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en prachtige omgeving. Het is bitter dat wij nu moeten sluiten vanwege regels en beleid die vooral gericht lijken op kosten en controle”, aldus Sauer en De Loos.

Afscheid en Overgang

Om de impact op de deelnemers zo beperkt mogelijk te houden, wordt in samenwerking met hen en hun familie gezocht naar passende alternatieve dagopvang plekken. Toch heerst er onder deelnemers en hun naasten veel weemoed. “De Schelft bood een unieke omgeving, waar deelnemers de kans kregen om actief deel te nemen aan agrarische en creatieve activiteiten die verder gingen dan enkel dagopvang”, zegt een betrokkene. Voor velen betekent het verlies van De Schelft dan ook het afscheid van een plek die als tweede thuis werd beschouwd. Met de medewerkers, die zich al die jaren met toewijding hebben ingezet, wordt in goed overleg afscheid genomen. De drie vaste krachten en twee vrijwilligers hebben jarenlang zorg gedragen voor het persoonlijke karakter van De Schelft. Voor hen is dit ook een moeilijk afscheid, gezien hun sterke betrokkenheid bij de deelnemers en de zorgboerderij.

Toekomst van de Zorg

Met het verdwijnen van De Schelft gaat een bijzonder stukje zorg verloren in Riel en omgeving. De oprichters hopen dat de sluiting een bredere discussie aanwakkert over de toekomst van kleinschalige, persoonsgerichte zorg in Nederland. Het beleid van SIEM wordt door velen als een zorgwekkende trend gezien, waarin de nadruk op kosten en grootschaligheid het menselijke aspect van de zorg dreigt te verdringen.

Zorgboerderij De Schelft bedankt alle deelnemers, medewerkers en vrijwilligers voor hun jarenlange betrokkenheid en steun. Het is een pijnlijk afscheid voor iedereen, maar de oprichters kijken ook met voldoening terug op de afgelopen jaren.