Breed gedragen project door burgers, gemeente en bedrijven is inzet van B-team (Biodiversiteitsteam)
De ringmus, een mussensoort die veel mensen niet kennen of als ze die wel kennen vaak zeggen; “ja die ken ik en zie hem wel eens bij ons rond het huis”. Hoe kan het dan dat die van de ondergang moet worden gered? Dit is de kern van de lezing die het B-team vrijdag 21 maart a.s. uit de doeken zal doen. De werkelijkheid is vaak anders dan algemeen wordt gedacht als het over de natuur en natuurbescherming gaat. Met deze ooit zo algemene soort gaat het namelijk dramatisch slecht.
Voor dat de Hellen woongebied werd bestond ze uit verspreid staande boerderijen met moestuintjes aan de voor- en erven aan de achterzijde. Beukenhagen omsloten de hoeven. Veel vogels hadden hier hun domein, waaronder de ringmus. Hij was een vanzelfsprekendheid op elk erf. Tegenwoordig is hij jammer genoeg in ons land op veel plaatsen verdwenen. De intensivering in de landbouw, het vervangen van graanteelt door maiscultuur, het opruimen van heggen en houtwallen en grootschalig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen heeft de populatie ringmussen overal doen kelderen.
Maar Goirle mag zich gelukkig prijzen. Als enige gemeente in de wijde omtrek komt deze bijzondere vogel, zij het in steeds kleiner aantal, nog aan de dorpsrand voor. De kans dat hij verdwijnt is levensgroot maar dat mág niet gebeuren! Met een gedegen plan en een gezamenlijke inzet van bewoners, gemeente, woningcorporatie en het B-team, kunnen we zorgen dat deze vrolijke frans onze leefomgeving nog lang blijft opfleuren met zijn levendige karakter en gekwetter.
Het afgelopen jaar is met het inventariseren van nesten in de wijk begonnen en zijn de eerste broedgevallen vastgesteld. Dit heeft veel inzicht gegeven in de factoren deze soort benut om in deze niet-agrarische omgeving toch te kunnen overleven. Dat inzicht delen we graag aan alle partijen die invloed hebben op de kwaliteit van zijn leefgebied. Afspraken zijn daarom gemaakt met de gemeente Goirle en ook met de gemeente Tilburg. Daarbij ondersteunt Tilburg dit plan met een subsidie voor maatregelen voor verbetering op zijn grondgebied. En ook de provincie Noord-Brabant ziet met een ons toegekende prijs van 5000 euro in het kader van prijsvraag “Natuur in Eigen Hand”, het belang van dit project in. En last but not least is de woningbouwvereniging Leystromen bereid 32 speciale nestkasten op te hangen aan hun gebouwen. Alleen dankzij deze brede ondersteuning is het mogelijk om met gerichte maatregelen de ringmus in de dorpsrand te behouden.
Maar ook u als burger en inwoner van Goirle speelt een belangrijke rol in het behoud van deze soort. Hoe dat zit kunt u vrijdag avond horen.
In een boeiende presentatie zal ik u meevoeren in het leven van deze vrolijke frans van het boerenerf en de dorpsrand. U bent van harte welkom.
Datum: Vrijdag 21 maart om 19:30u
Locatie De Deel, Frankische Driehoek 3 te Goirle
Info website: https://www.biodiversiteitgoirle.nl
Victor Retel Helmrich