Het was weer gezellig druk zaterdagmiddag 8 maart binnen in de Leybron. Zo’n 100 mensen kwamen af op de tentoonstelling of het kopen van een boek. Zo zijn er weer zo’n 100 boeken overgedragen, het gaat snel! Sommige bezoekers kochten meerdere boeken voor de familie. Anderen namen juist meerdere familieleden mee, zoals de kleinkinderen! Geheel in lijn met de suggestie van burgemeester van Stappershoef tijdens de lancering: verstop het boek niet in de boekenkast, maar leg het op de tafel, geef het mee aan de (klein)kinderen om eens door te bladeren. Het is goed te realiseren wat het in 1940-1944 betekende om niet vrij te zijn en te beseffen dat we dankbaar mogen zijn om 80 jaar in vrijheid te leven...

Veel mensen hadden de folder voor het boek en de presentatie op 8 maart in hun brievenbus gevonden. Leden van onze vereniging hebben heel wat brievenbussen gehad in het Rielse… Er zijn nu dan ook veel meer huizen in Riel dan de nog geen 200 in Riel rond 1940. Op de eerste 70 pagina’s van het boek wordt Riel rond 1940 beschreven. Wie woonde waar? Uit het rijke archief van Ton van Gool en heemkundekring Carel de Roy zijn veel foto’s van boerderijen en huizen in die tijd gevonden.

De aanleiding en gebeurtenissen in en kort na de oorlog in Riel beslaat het grootste deel van het boek. Maatregelen van de Duitsers. Oorlogsgeweld met name door vliegveld Gilze-Rijen en het schijnvliegveld op de Kiek in Alphen. Met als dieptepunt het bombardement op Brakel in 1943. In het boek is zelfs een luchtfoto van tijdens het bombardement te vinden. Burgemeester Ancion van Alphen en Riel moest al dat geweld uit de lucht melden en zo konden we ze ook beschrijven in het boek. Ook hebben we informatie gekregen van andere ooggetuigen. Zo’n 100 pagina’s worden gevuld met dertien persoonlijke verhalen en dagboeken: over de verdediging van ons land, over het bombardement op Brakel, over een Joodse onderduiker, over de vlucht tijdens de bevrijding, etc.

Een prachtig naslagwerk met feiten én ervaringen.

Het boek is nu te koop op de gebruikelijke plaatsen in Riel en Alphen,

zie https://www.rielserfgoed.nl