“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Piet en Trina Reijnders zijn de bij ons als bekend zijnde, eerste bewoners op Zandeind 26a. Zij zijn beiden geboren en getogen Rielenaar. Piet Reijnders en Trien Aarts trouwen in 1895 en gaan wonen op het dan genummerde Zandeind B79. Piet en Trien krijgen 9 kinderen, waarvan 3 kinderen op jonge leeftijd komen te overlijden. Twee kinderen, Jan en Marie, zullen ongetrouwd blijven. Zij zullen in 1915 verhuizen naar het huidige Zandeind 22, wat in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd werd en waarna de noodwoning nog bij veel Rielenaren in het geheugen ligt, als waar zoon Willem Reijnders vervolgens heel zijn leven weer met zijn eigen gezin geleefd heeft. Als zoon Willem het huis overneemt, Zandeind 22, zullen Piet en Trien verhuizen naar het huidige Kerkstraat 23, waar zij in een soort voorkamer van hun huis een winkeltje runnen. Onder andere schoolbenodigdheden zoals gekleurd papier, pennen, maar ook sigaren, sigaretten, verjaardagskaarten werden te koop aangeboden. Als Trien ooit even naar achteren moest lopen, waren er soms klanten die snel iets pikten wat vervolgens in de broekzak verdween. Volgende bewoners op Zandeind 26a, toen B79, was Jan van Rooy uit Tilburg, getrouwd met Betje Willems, zij kwam uit Lage Mierde. Zij krijgen vier kinderen, Cisca en Marie zijn geboren op 26a, toen inmiddels B112. Zij verhuizen vervolgens naar de Oude Tilburgsebaan 22. Hier worden nog twee kinderen geboren, Jo en Sjef. Sjef en Marie zullen samen als broer en zus daarna in de Bernhardstraat 16 gaan wonen. Sjef van der Vloet en Anna van Mierlo, beter bekend als PJ, stationschef en fietsenmaker en echtgenote hebben meerdere adressen als bewoners gekend en zullen de volgende bewoners zijn op Zandeind 26a. Graad de Beer is de opvolgende bewoner, alleen daar wonend met twee dochters, aangezien zijn vrouw in 1911 al overleden was, toen zij aan de Kerkstraat in de noodhuisjes woonden, nu de entree van de Meijerij, zijstraat van de Kerkstraat.
Foto 2
Graad de Beer had acht kinderen en kon als relatief jonge weduwnaar zijn gezin van acht kinderen niet alleen runnen, om het zo te noemen. Er werden kinderen op diverse adressen ondergebracht, vaak bij familie en ook elders. Zoon Frans en broer Janus de Beer zouden hun jeugd deels doorbrengen in een weeshuis in Huijbergen, waar meerdere Rielse kinderen terecht kwamen. In een latere periode werd het aangemerkt als kostschool. Graad zou dus zelf op Zandeind 26a komen te wonen met dochter Cor, later zeer bekend als juffrouw Corrie de Beer en andere dochter Antonia. Andere kinderen van Graad de Beer waren Jan de Beer, later voorzitter van VV Riel, Frans de Beer, de latere aannemer, Jo Graafmans de Beer van de winkel aan de Kerkstraat 30, Corrie aldus onderwijzeres, Tonia in Riel met Cor tezamen in Riel gebleven, Anneke de Beer getrouwd met de lange Jan Jansen senior, woonachtig in de Vonderstraat. Alle kinderen bleven dus in Riel met uitzondering van Sjaan en Janus die naar Tilburg verhuisden. Graad de Beer zou zelf naast Tinus van Tilborg veel bouwopdrachten vervullen in het Rielse. Na Graad de Beer zal Cees van den Hout, getrouwd met Marie Brouwers op 26a komen wonen. Marie is een dochter van Gofke Brouwers, die tijdens het bombardement aan de overzijde van de straat op nummer 33 tijdens de Tweede Wereldoorlog is overleden. Cees was zoon van “oude” Jan van den Hout. “Oude” Jan was boer op Zandeind 30, toen B183 en zoon Cees zal postbode worden en is ook lid van de Harmonie. Cees van den Hout zal later ook de grondlegger zijn van de VeGe in de Dorpstraat.Toen Cees van den Hout met vrouw Marie verhuisde naar de Dorpstraat in 1933, zou vader Jan van den Hout op Zandeind 26a oftewel het toenmalige B180 komen te wonen. Oude Jan getrouwd met Marie Smolders, sloten hun leven af in een verzorgingshuis in Udenhout. In de 70er jaren zal het huis afgebroken worden en zal het een tijdje een braakliggend terrein zijn wat onder andere als (moest)tuin gebruikt wordt door Harrie Brouwers. Zodanig dat Harrie zelfs op zijn tijd een gang kan maken naar de veiling. Daarnaast houdt Harrie daar ook bijen. Eigenaren van het perceel zijn Harrie en Frans Brouwers. Het wordt vervolgens in 1981 gekocht en opnieuw bebouwd door de familie Bressers-de Groot, die vanaf 1982 dan woonachtig zijn op Zandeind 26a.