Wil je eens wat anders dan boterhammen of een schaaltje yoghurt met de lunch? Of vind je het fijn om een keer buiten de deur te lunchen, maar heb je niemand om mee te gaan? Maya van het Jan van Besouw biedt de oplossing. Met enige regelmaat bereidt zij een uitgebreide lunch met verse producten, tegen een klein prijsje. En iedereen is welkom om bij haar aan te schuiven.

door Matthijs Lodewijks

Het is de laatste woensdag van oktober, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Zo rond het middaguur is het een komen en gaan van mensen die hun stempas in de kapel van het Jan van Besouw inwisselen voor een stembiljet zo groot als een tafellaken.

De ruim twintig mensen aan de lange tafel in de foyer zijn ook uitstekend gestemd. Daar hebben ze dan ook alle reden toe, want zij zitten klaar voor een heerlijke lunch. Vandaag met liefde geserveerd door Corrie, José en Loes, medewerksters van het Jan van Besouw. En niet te vergeten door Maya Neckheim (46).

Een mix van tropisch en Brabants

Laatstgenoemde is de naamgeefster van Maya’s Smaakvolle Woensdag Lunch. Een hele mond vol – en dat geldt trouwens ook voor de lunch zelf. Eigenlijk heet Maya trouwens Jurracine; een naam die verraadt dat haar vader van Braziliaanse komaf was. “Een mooie mix van tropisch en Brabants. Maar mijn tweede naam ‘Maya’ is wat makkelijker uit te spreken, daarom noemt iedereen me zo”, verklaart de geboren Bredase.

Koffie met iets erbij

Drie jaar werkt ze nu bij het Jan van Besouw, maar ze werkt al veel langer in de bediening en keuken. “In de horeca heb je veel met mensen te maken en daar hou ik van. Koffie kunnen mensen overal krijgen. Het gaat erom met welke aandacht je het aanbiedt. Een glimlach of een praatje bij de koffie. Zo zorg je dat mensen zich gezien en gehoord voelen.”

Het idee van Maya’s lunch werd afgelopen zomer geboren. “Dit jaar bleven we voor het eerst de hele zomer open, zodat we verenigingen en mensen altijd konden ontvangen. Maar zo buiten het culturele seizoen is het hier wel een stuk rustiger. Ik stelde voor om elke week een lunch te serveren, als soort van pilot. Met verse producten, maar wel tegen een vriendelijke prijs. De directie was meteen enthousiast. ‘Regel het maar!’, zeiden ze.”

Méér dan eten

De gerechten op tafel zijn niet eens het belangrijkste ingrediënt van Maya’s lunch. “Het lunchmoment is er ook om elkaar te ontmoeten. Er komen altijd best veel mensen die wat ouder zijn, of alleen. Hierdoor hebben ze een reden om onder de mensen te komen. Aan tafel ontmoeten ze bekenden en onbekenden en kunnen ze, behalve lekker eten, een gesprek voeren. Dat vind ik erg belangrijk.” De 87-jarige Maria uit de Burgemeester Rensstraat schuift voor de derde keer aan. “Het is altijd gezellig, en fijn om onder de mensen te zijn. Sinds twee jaar ben ik alleenstaand. Ik moet er zelf iets van zien te maken, daarom ben ik hier zo graag.” Gevraagd of Maya een beetje kan koken: “Ja, uitstekend. Het is elke keer hartstikke lekker.”

De eerste keer gingen er acht gasten aan tafel. Sinds de herfst is de lunch ongeveer twee keer per maand en zijn er altijd twintig mensen, waarmee het uitverkocht is. Maya: “Of zelfs iets meer, want nee zeggen is niet mijn sterkste punt.”

Stille genieters

Wél een sterk punt is haar gastvrijheid. En lekkere lunches bereiden. Tenminste, dat kun je concluderen als je de lunchgasten van een afstandje observeert. Want nadat de keukenbrigade de artistiek opgemaakte borden uitgeserveerd heeft, neemt het aantal decibellen in de foyer flink af. Al wordt er tussen de gangen door nog steeds gezellig gekwetterd aan tafel.

En het menu? De opener is een koude salade met paprika, tomaat, augurk en een gevuld eitje met verse ‘mayanaise’. Verder staan huisgemaakte ijsthee en een dessert met fruit op het middagmenu. Dat allemaal voor tien euro. “De prijs gaat waarschijnlijk wel iets omhoog, want tien euro is net iets te scherp om quitte te spelen. Maar het blijft voordelig, ook omdat we zo veel mogelijk gebruikmaken van nog goede producten die we in de koeling hebben, om verspilling tegen te gaan”, legt Maya uit.

Na iets meer dan een uur zijn de lunches achter de kiezen, gaan de jassen weer aan en nemen tevreden tafelgasten afscheid van elkaar. Maar waarschijnlijk niet voor lang. Op woensdag 12 november is namelijk alweer de volgende lunch. En grote kans dat er dan wéér een aantal goed gestemde vaste klanten aanschuift.