Na een aantal stormachtige weken is de zomervakantie aangebroken. Wij prijzen ons als school gelukkig met een formatie die rond is. Alle groepen hebben komend schooljaar een leerkracht. Dat is wel een feestje waard. Wij gaan met een rustig gevoel de vakantie in.

We hopen onze kinderen ook. Vrijdag 14 juli hebben we ze uitgezwaaid. Er was speciale aandacht voor de kinderen die van groep 2 naar groep 3 gaan. Zij “gleden” de kleuterperiode uit en groep 3 in. Een mijlpaal die als mooie herinnering het fotoboek ingaat. Voor kinderen en ouders een feestelijk moment. In groep 3 ga je leren lezen. Natuurlijk volgt de ontwikkeling van het kind niet de planning van het schooljaar. Leren lezen is een proces dat al eerder in gang wordt gezet door de aandacht voor, en ontwikkeling van, de leesvoorwaarden. Die leesvoorwaarden zijn van belang voor het latere leren lezen. We horen ouders weleens zeggen dat kinderen in groep 3 echt gaan leren. Niets is minder waar. De basis, het fundament, wordt gelegd in de kleutergroep en in de periode daarvoor. Het gaat op een andere manier, dat wel.

Ook de kinderen van groep 8 worden uitgezwaaid. Deze laatste schooldag is een belangrijk moment in hun leven. Groep 8 gaat de basisschool verlaten. De middelbare school staat voor de deur. Kinderen gaan nieuwe kinderen leren kennen en hun wereld wordt weer een stukje groter. Ze gaan meer verantwoordelijkheid dragen en er wordt meer van hun zelfstandigheid verwacht. Een mijlpaal ook voor ouders. Waar je als ouder de wereld van je kind op de basisschool heel goed in beeld hebt, verandert dat op de middelbare school. Een groot deel van de klasgenoten van je kind ken je niet. Je kind gaat een deel van de wereld ontdekken zonder jou. Dat vraagt om loslaten, of anders vasthouden. Dat laatste moment op de basisschool is dan ook een emotioneel moment. Voor ouders, kinderen en voor leerkrachten. Als school zie je kinderen opgroeien. Vaak volg je een gezin, als er meerdere kinderen zijn, meer dan 8 jaar. Je ziet kinderen van net-peuter-af uitgroeien tot bijna-middelbare scholier. “Kom je volgend jaar nog eens terug?”, vragen we dan aan de kinderen. We vinden het echt leuk om nog eens van ze te horen hoe het met ze gaat.

Tot slot zwaaien we de collega’s uit die afscheid nemen. Zoals ik al eerder schreef zit er veel beweging in de arbeidsmarkt. Dat betekent dat er nieuwe collega’s komen en collega’s zijn die gaan. In het onderwijs werk je intensief met elkaar samen, zeker op een kleine school als de onze. Je bent aan elkaar gewend, en vaak ook aan elkaar gehecht. Collega’s die gaan, zullen gemist worden. Een bewust afscheid is daarom wel op zijn plek.

En nadat we deze afscheidsrituelen doorlopen hebben, is er ruimte voor vakantie. Even niets, om op te laden voor het nieuwe jaar, waar we ondertussen over 2,5 week weer met frisse zin aan zullen beginnen.

Tot snel!

Mariëlle van Oorschot

Directeur Bs Kameleon