“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Er was genoeg leder industrie in Riel en toch is er relatief weinig over geschreven in de boeken die dit ambacht in het Midden-Brabantse behandelen. Wel zien we terug dat Vermetten, op het huidige nummer 27 en voor 1952 opbouwend een ander huisnummer voor huis c.q. leerlooierij kende van 51b/52 vanaf 1880 tot 86/87 in 1920 en hier woonachtig was en eveneens leerlooier alhier. Hoe de zakelijke verhouding met de buurman en gerenommeerd leerlooier Jos Vermeulen was, kunnen we niet vaststellen. De tegenwoordige woning nummer 29 was oorspronkelijk onderdeel van de leerlooierij Jos Vermeulen, nu bij de buren nog steeds waarneembaar op de voorgevel. De begane grond was werkplaats c.q. schoenmakerij, als onderdeel van de leerlooierij Vermeulen dus. Vooruitstrevend aangezien het leerlooien halffabricaat opleverde maar er een vervolgstap gemaakt werd, namelijk het produceren van schoenen. Bij de clientèle, bijvoorbeeld bij Vincentius uit Udenhout werd de maat van de schoenen ter plaatse opgemeten. Jana van Riel op de fiets naar Udenhout, aldaar ging de toekomstige gebruiker van de schoenen met de voet op papier staan, wat door Jana werd uitgetekend. Deze tekeningen werden op zolder in Riel verwerkt en vervolgens werden schoenen aan zolen verlijmd. Keeke van Bavel van Vugts uit de Dorpstraat was onder andere een van de medewerkers die schoenplakster was.

Een memorabel fenomeen in die tijd was het vieren van een 50 jarig huwelijk in de buurt. Er was dan twee dagen feest. De buurt organiseerde het feest, de eerste dag voor de familie en de tweede dag voor de gehele buurt. Alle kosten werden gefinancierd uit de opbrengsten van het feest, volledig gemanaged dus door de buurt. Feesten vonden altijd plaats in een schuur, genaamd het schuurbal. In dit geval in de schuur van Janus Jansen, later de Boerenschuur. Ook was het gebruik daar dat de omwonenden in overleg met het bruidspaar de versieringen van kerk en straat , de auto en begeleiding naar de kerk regelden. Op de foto het gouden huwelijk van Kees van Riel en Janske Vermeulen in 1963, woonachtig op nummer 27.

Foto 2

Door de oorlog was er woningnood en werd er van nummer 29 een woonhuis gemaakt. Petronella, Nel van Riel kwam er toen te wonen. Zij was weduwe en kwam terug uit Rijen. Nel was een dochter van molenaar Sjef van Riel en het elfde kind in een gezin van twaalf kinderen. Zij woonde van 1942 tot 1957 op het tegenwoordige nummer 29. Vervolgens van 1958 tot 1964 Bert Graafman met zijn vrouw die in het Rielse Zwarte Lola genoemd werd. Volgende bewoners waren Rien van Seeters met zijn vrouw Ria van Riel van 1965 tot 1976, waarna zij naar nummer 27 verhuisden, wat eerst winkel was van het gouden echtpaar Kees van Riel en Janske Vermeulen, ouders van Ria. Op nummer 29 komt Jan Verberne met zijn vrouw Sjaan van Riel te wonen. Sjaan was ook dochter van voornoemde gouden echtpaar Kees en Janske. De bewoning van nummer 27 en 29 staan in het teken van de familieband. Jan Verberne was oorspronkelijk geen Rielenaar. De vader van Jan Verberne kwam uit Beckum, Overijssel aangezien hij directeur van een basisschool op Broekhoven in Tilburg kon worden. En kom je in Riel terecht. Twee kinderen, André en Jan dus kwamen mee naar het Zuiden. Jan ging werken bij bakker Vromans, op de kop van de Tilburgseweg, kruising Dorpstraat. Bakker Vromans was familie van de familie van Riel en zo leerde Jan Verberne zijn Sjaan van Riel kennen. Als Bakker Vromans stopt, zet Jan zijn loopbaan voort bij achtereenvolgens Bakker Gulikx en bakker Flaas aan de Molenstraat in Baarle Hertog. Jan was van het edele werk namelijk het maken van taart en gebak. Sjaan Verberne van Riel , echtgenote van Jan, werkte bij moeder en buurvrouw in de kruidenierswinkel op nummer 27, welke op hield te bestaan in 1973. Sjaan en Jan hebben twee zoons, Ron en Frank. Ron zijn gehele leven woonachtig in Riel en Frank is verhuisd naar Tilburg. Dorpstraat 29 is niet meer in de familie maar wel in Rielse handen gebleven.