In de zaterdagcompetitie van de NBSB nam Schaakclub Grenslopers Goirle de eerste plaats in het klassement over van Schaakclub Waalwijk. In Waalwijk speelde Grenslopers een uitwedstrijd. Waalwijk was koploper en bij winst van de Goirlenaren zou Grenslopers de koppositie in 1B overnemen.

Veel remisestellingen

Teamcaptain Jan Langenberg nam het Morragambiet van zijn opponent Leon van Gelder niet aan. De partij bleef lange tijd in evenwicht. De Waalwijker Van Gelder bood remise aan. Langenberg nam, na lang nadenken, dit aanbod aan, omdat er op de andere borden mooie ontwikkelingen waren. De mooie ontwikkelingen namen op het bord van clubkampioen Ruud Licht echter snel dramatische vormen aan. Zijn tegenstander zag dat niet en bood remise aan. Ruud accepteerde het remiseaanbod onmiddellijk.

Van Beek wint

Ard van Beek kwam ook in een remiseachtige stelling terecht, totdat Robert Prins, zijn tegenspeler, een zet deed die de partij en daardoor ook de wedstrijd deed kantelen. Zie het diagram. Ard wikkelde na KIh7 van zijn tegenspeler de partij bekwaam af naar winst.

Diagramstelling Ard van Beek

Ard van Beek – Robert Prins

Vraag voor de lezer

Zwart speelt Kh8. Waarom wordt de stelling voor wit hier kansrijker?

De oplossing vindt de lezer op www. Grenslopers.nl De hele partij is ook op die site te bekijken.

Patrick Van de Perre matchwinnaar

Met de stand 1-2 in het voordeel van Grenslopers leek op bord 4 de Antwerpse Grensloper Patrick Van de Perre ook op een remise af te stevenen. Zijn halfje zou genoeg zijn voor de winst en het zicht op de titel. De druk op de schouders van Van de Perre was dan ook groot. Patrick verloor nog een pluspion waardoor de kans op verlies van de partij dreigde. Na een lange partij konden de Goirlenaren een zucht van verlichting slaken: Patrick bleef overeind en zijn remise leidde tot winst 1,5 – 2,5 in het voordeel van Grenslopers.

Stand aan kop in 1B zaterdagcompetitie NBSB

1. Grenslopers Goirle 10 (16,5 bordpunten)

2. Waalwijk 9 (18 bordpunten)

3. De Raadsheer 9 (16 bordpunten)

Spannende laatste ronde

In de laatste ronde op 23 maart speelt SC Grenslopers Goirle tegen De Raadsheer uit Zundert en Waalwijk tegen De drie Torens uit Tilburg. De Tilburgers staan zesde en spelen niet meer mee voor de podiumplaatsen. De drie teams kunnen allemaal nog kampioen worden. Een spannende laatste speeldag dus.

HR