Vaak wordt het Jan van Besouwhuis beschouwt als huiskamer van Goirle, maar is dat wel zo? Daarom heeft het Platform Gehandicapten beleidmakers, als wethouder Criens, twee gemeenteraadsleden, twee participatieraadleden en een ambtenaar op 15 november 2023 dat laten ervaren als rolstoeler of blinden, hoe toegankelijk onze ‘huiskamer voor iedereen is.

Het begon om 11.30 uur met ontvangst in de foyer en met een woordje van de voorzitter van het Platform Stijn van den Brekel en daarna kreeg iedereen een beperking toegewezen vier een rolstoel en drie werden geblinddoekt en kregen een blindenstok.

Rolstoelers

De rolstoelers waren Pernell Criens, raadslid Isabelle Visser (LRG), Participatieraadslid Yvonne Kruize en sponsor van de bijeenkomst Annemieke van Puijenbroek. Het eerste obstakel was het invalidetoilet, die je alleen met de lift kunt bereiken. De eerste reactie was dan ook och ja, dat is niet eenvoudig. De lift was te doen voor hen. Toen ze boven waren, hebben ze ook het theater geprobeerd. Daar waren wel meerdere drempels voor de toegankelijkheid letterlijk en figuurlijk. De drempels bij inkomst waren zo ’n obstakel, dat ze met de handbewogen rolstoel er niet zelfstandig overheen konden. Dat was de fysieke drempel. De sociale drempel is dat er links een rolstoelplaats is en rechts twee plaatsen. Het ongezellige en ongemak is dat je begeleider of metgezellen niet bij jou kunnen zitten.

Blinden

Dat waren onder leiding van Platform veteraan Marjo Kerstens, raadslid Maggie de Jong (PvdA), participatieraad voorzitter Harald Zegers en de ambtenaar. Het eerste obstakel was de lift. Als blinden weet je natuurlijk niet op welke knop je moet drukken en daarnaast is het geen pratende lift, wat ook handig zou zijn, vooral als je niets ziet. Daarna hebben ze de trappen geprobeerd. Wat niet zo eenvoudig was voor enkele en zelfs de toilet vinden is een avontuur.

Slechthorenden

Na de hindernissen parcours trakteerden we de deelnemers op een lunch verzorgd door het Jan van Besouwhuis en mede mogelijk gemaakt door sponsor Annetje van Puijenbroek stichting. Daar gaf Platform lid Nel van Aggelen een toespraak over de geluiddrempels die slechthorenden ervaren. Mensen met een auditieve beperking kunnen niet genieten van een voorstelling in het theater, want wat krijg je mee als je slecht hoort en ook sommige tonen ook niet bevorderlijk zijn. Daarom voelt het Jan van Besouwhuis niet als thuiskomen voor slechthorenden. Er zijn wel oplossingen zoals een ringleiding, wat echt een wereld van verschil maakt. Zo zal het een huiskamer voor iedereen zijn.

Het Jan van Besouwhuis was ook met een reden de locatie en zij steunden de dag van harte. Er zijn plannen om het Dorpsteam te verhuizen naar het Jan van Besouwhuis, met deze dag willen wij een statement maken, verhuizen kan mits het toegankelijker wordt voor iedereen. Het doel was om beleidsmakers mee te geven welke obstakels gehandicapten ervaren en dat ze rekenschap houden met toegankelijkheid in hun besluit.

Platform Gehandicapten Goirle en Riel