“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Als je over het Bels Lijntje gaat, kom je op het Zandeind. Dat was toen en nu nog steeds. Het Zandeind, een van de drie Rielse dorpskernen met bijzondere bewoners. Arriverend bij Zandeind 17, gebouwd in 1912 in opdracht van de familie Aarts-Willemen. Beiden afkomstig van dorpskern Brakel. De steen in de voorgevel is de stille getuige, met vermelding van de familie Aarts en het bouwjaar. De volgende bewoner is Piet van Bavel. Piet kwam oorspronkelijk van Nieuw Ginneken en de familie op enig moment natuurlijk uit Bavel. Piet woonde in Riel eerst op Goorweg B128, wat later benoemd werd als de Spaansehoek. Voor de oudere Rielenaren, waar de familie Stet gewoond heeft. Piet van Bavel en eega verhuizen vervolgens naar Zandeind 17. Piet, Petrus van Bavel is geboren in 3 maart 1880 en overleden in Riel 30 december 1959.
Vanaf 1956 woont Dre van Hoek op nummer 17, nadat hij afkomstig is van Kerkstraat 36, een adres wat daar nu niet meer bestaat. Dat waren namelijk semi permanente huisjes, waar nu de doorgang is naar de Meijerij. Als Dre van Hoek naar Zandeind 15a verhuist, ja meteen linksaf het zijstraatje in, dan zal Henk Eikenaar met zijn vrouw Annelies zich in Riel vestigen. Henk had een serieuze omweg gemaakt. En dat had te maken met de professie van zijn vader. Henk, geboren in Empel op de Dijk aan de Maas. Het huisje staat er nog, daar kijk je zo over de uiterwaarden. Henk was dus al gewend aan natuur in zijn omgeving en dat zou Riel voor hem, zijn eega Annelies en zijn gezin ook blijken te zijn. Vader Eikenaar werkte bij de politie. Vader verhuisde regelmatig, ook mede afhankelijk van wijzigingen in functie alsmede promoties. Het gezin Eikenaar verhuisde op die manier eerst naar Waspk, vervolgens naar Dongen en Zevenbergen. Van Zevenbergen werd de laatste bestemming Goirle voor het gezin van politieman Eikenaar. De laatste functie van vader Eikenaar in Goirle was groepscommandant. Riel ressorteerde toen onder Goirle en als zodanig waren de twee politieagenten die Riel toen rijk was, namelijk Proost en Broeren, verantwoording schuldig aan politieman Eikenaar.
Foto 2
Henk Eikenaar gaat na zijn vooropleiding aan de HBS, studeren aan de Academie tot Opleiding Tekenleraar in Tilburg. De opleiding bestond uit MO A en MO B en duurde 5 jaar. Er werden dan Staatsexamens afgenomen van de respectievelijk 18 en 21 vakken. De examens werden in Den Haag afgenomen, gedurende een periode van 2 weken en het mondeling examen was gedurende een hele dag. op een separate dag. De opleiding hield an sich in dat je dan afgestudeerd was tot tekenleraar. Henk verbleef gedurende die periode, voor een appel en een ei, bij een vriend in Delft op kamers. Een vervolgstap voor Henk Eikenaar is de militaire dienstplicht. Deze wordt vervuld in Maastricht, Roermond en Schaarsbergen bij Arnhem. Henk kwam in Roosendaal terecht om met een vriend Carnaval te vieren. En daar ontmoet Henk zijn liefde, Annelies. Annelies werkte als analiste op het Mariaziekenhuis in Roosendaal. De relatie ontstond tijdens Carnaval. Dan is er vaak meer courage, zegt men. Het eerste adres waar Henk en Annelies gaan samen wonen, is in de Stokhasselt in Tilburg, in een van de eerste flats aldaar. Totdat Henk en Annelies een tip krijgen dat er in Riel een huis te koop staat en in 1971 kopen zij het huis Zandeind 17. Een huis met historie, wat ook gold voor het huisnummer 19 wat in 1930 letterlijk tegen nummer 17 gebouwd was. Dat is duidelijk waar te nemen aan de voordeur van nummer 19 op de foto, naadloos grenzend aan huisnummer 17.