Vorige maand werd Riel met het plaatsen van de mega-prehistorische kei “Kaai-Goed” op het Dorpsplein op de kaart gezet. Bijzonder is dat nu Kindcentrum de Vonder een primeur scoort met mooie moestuintjes, geïntegreerd in de fraai aange-legde Vonder Wondertuin op het grondgebied van de school. Opmerkelijk is dat “KaaiGoed” - nu al een toeristische trekpleister - is gerealiseerd door een burgerinitiatief. Raakvlak bij het project “de moestuintjes” van de Vonder Wondertuin is dat ook hier Rielenaren de handen ineen hebben geslagen, met de aantekening dat de ambitieuze moeder van Dex, Cas en Sep - Claire van der Weegen - en…ere wie ere toekomt, de stuwende kracht en enthousiaste animator van de Vonder Wondertuin in Riel is.

Door Nico de Beer

Claire las het verslag van de Vonderraad, waar haar 12 jarige neefjes, Max als voorzitter en Tim als bestuurslid functioneren. Beiden stelden vast dat het veldje achter de brievenbus van hun school nergens voor gebruikt werd en dat het veldje zeer geschikt zou zijn om er een moestuin van te maken! ”We willen graag leren hoe groenten en fruit groeien”, was de onderbouwing van die twee. “Dat die wens verzilverd moest worden, stond voor mij als een paal boven water!”, benadrukte Claire. Een gesprek over de educatieve toevoeging van de moestuintjes in het leerproces, met meester Jan-Piet en ervaringsdeskundige Suzanne, was meteen succesvol.

Mijn overtuiging is dat groen-educatie een verrijking op het huidige lesaanbod is

“Direct na het groenlicht van de schooldirectie, ben ik voor de goede orde de gemeentelijke procedure gaan volgen om safe te kunnen starten met de moestuinen. Het goede nieuws is dat ook hier Jeroen Klerks - ontwerper Openbare Werken van de gemeente - niet alleen vierkant achter het Rielse schoolproject staat, maar ook daadwerkelijk zijn expertise wilde delen met de actiegroep van de moestuinen. Zelf ben ik er innerlijk van overtuigd dat de groen-educatie een verrijking op het huidige lesaanbod is! Naast leren over de productie van voedsel, geeft het tuinieren ook een mooie kans voor kinderen om hun talenten daarin wellicht te laten excelleren. Vanaf de eerste gesprekken is “verbinden” ook het sleutelwoord geweest. Naast dat de moestuin ook verbinding kan brengen tussen de kinderen van Basisschool De Vonder, Buitenschoolse opvang Kober en Kinderdagverblijf De Koningsbeer, willen we zoveel als mogelijk ook de gemeenschap van Riel erbij betrekken. Onder ouders, grootouders en inwoners van Riel zit zoveel kennis en hoe mooi is dat om dit te delen met de kinderen van de Vonder. Zo heeft vader Reinout het project pergola en watertank opgepakt, gaat vader Maarten samen met de kinderen een wonderlijke entree ontwerpen en heeft Wil met het Klusteam Dorpscollectief Riel moestuinbakken gemaakt. Bovendien hebben de mensen van de dagbesteding van de Parel de bakken gevuld!”, vertelt de gepassioneerde Claire van der Weegen

Welkome financiële ondersteuning JopieFonds

Claire van der Weegen haalt als de animator van het project “de moestuintjes” alles uit de kast. Door haar vooruitstrevende openhartigheid creëert ze veel goodwill en een verbindende sfeer met instanties die van belang zijn haar project te willen en kunnen ondersteunen. Vooral door de schenking van de goede doelenstichting - het JopieFonds - is de Vonder Wondertuin geweldig geholpen! Bijkomstig, - maar zeker niet toevallig - is dat de eigenaresse van de stichting, haar tante Jopie is, die zeer gecharmeerd is van verbindende groenprojecten in Midden Brabant. Bovendien is ze als “oma” apetrots dat de kleinkinderen van de familie van der Weegen zo intens betrokken zijn bij de Vonder Wondertuin. “Maar”, laat Claire nadrukkelijk weten: “ we zijn ook erg blij met de financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds Thebe Extra, de Boekenshop en de ondersteuning van particulieren en het bedrijfsleven, die de moestuinen van kindcentrum De Vonder een wonderlijke blik bezorgen”.

Kinderen van de Vonder Wondertuin zorgen voor maatschappelijke verbinding

Ondanks het regenachtig weer afgelopen vrijdag was het een drukte van jewelste in de aanbouw zijnde moestuin. De reden was het hoog-persoonlijk bezoek van de drie-en-tachtig jarige “oma” Jopie van der Weegen, eigenaar van het JopieFonds en hoofdsponsor van de “Wondertuin”. En wat was ze enthousiast toen ze de kinderen in de moestuin in actie zag. “Dit is nu echt werk wat ik ook zo graag doe. Ik ben echt blij dat ik dit mooie project kan ondersteunen. Recentelijk heb ik ook zo’n moestuinen project “Moerenburg” in Tilburg gesteund. Ook juf Cecile - gewapend met tuingereedschap - liet weten namens het kader van de Vonder dat de moestuinen echt een verrijking voor de school zijn. “We gaan ons rooster aanpassen zodat alle kinderen met plezier, daadwerkelijk actief bezig kunnen zijn in de moestuin”.

foto 1. “Oma” Jopie poseert met haar geliefde kleinkinderen in de Vonder Wondertuin.

foto 2. Claire van der Weegen (met schop) is de animator en verbindende kracht

foto 3 Kinderen van de Vonder zijn echt in hun element met klussen in hun moestuin