De Koninklijke Luchtmacht zet zich met haar mensen en middelen dagelijks in voor vrijheid en veiligheid in binnen- en buitenland. Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei, vliegt de luchtmacht vanaf vliegbasis Gilze-Rijen door heel Nederland met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2024. Dit jaar zijn de ambassadeurs: Claude, Flemming, Son Mieux en Wende. De artiesten vliegen mee met twee Cougar transporthelikopters en twee NH90 maritieme gevechtshelikopters naar de bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

Leven in een vrij en veilig land is niet overal vanzelfsprekend. Zeker niet in deze tijd. De veiligheidssituatie in de wereld is veranderd. Er zijn meer dreigingen. Elke dag traint de luchtmacht om ingezet te kunnen worden als dat van hen wordt gevraagd: "Daarom is het voor ons van belang dat we hier op een dag als Bevrijdingsdag bij stilstaan en aan Nederland laten zien wat wij als Defensie doen en kunnen. We vinden het belangrijk dat we het Nationaal Comité 4 en 5 mei kunnen ondersteunen in het vieren van de vrijheid."

Vliegen voor de vrijheid

Met de inzet van helikopters van het Defensie Helikopter Commando is het mogelijk om de Ambassadeurs van de Vrijheid zo veel mogelijk optredens door het hele land te laten verzorgen. Dit jaar vliegen de helikopters met de ambassadeurs naar 14 verschillende steden in 12 provincies. De bevrijdingsfestivals vinden plaats in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam.

Uitzwaaien artiesten

De vier helikopters met daarin de artiesten vertrekken tussen 10.00 en 11.00 uur vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar de diverse bevrijdingsfestivals. De twee Cougar transporthelikopters keren in de avond terug naar vliegbasis Gilze-Rijen. De twee NH90 maritieme gevechtshelikopters arriveren ‘s avonds op hun thuisbasis; Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder.

Voor meer informatie over 4 en 5 mei, ga naar: https://www.4en5mei.nl/. Wilt u meer weten over de bevrijdingsfestivals? Bezoek dan: www.bevrijdingsfestivals.nl.

Meer weten over vliegbewegingen? Zie www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Op de website staan ook de meest gestelde vragen en antwoorden over vliegbewegingen. Eventuele meldingen over geluidhinder kunnen ingediend worden via het online klachtenformulier op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.