Nu blijkt dat ouder worden in Nederland écht betekent; langer zelfstandig thuis wonen, maakt Thebe het mogelijk dat die thuiswonende wijkbewoner veel meer toegang krijgt tot de activiteiten in Guldenakker.

door Yolanda van Leest

Het was wel wennen

Na heel veel jaren dagbesteding in klassieke vorm, met verschillende huiskamers, was het voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers wel wennen. Zij keken de kat eerst eens uit de spreekwoordelijke boom. Gelukkig ondersteunen ook zij nu het positieve verschil. Zowel deelnemers als cliënten houden nu meer regie over hun eigen agenda, simpelweg omdat er meer te kiezen is. En nu voortaan ook voor mensen uit de wijk. Thebe Guldenakker laat hiermee zien dat zowel vrijwilligers als professionals hier voor zorgverbetering in de breedste zin van het woord gaan.

Koffie met gebak

In het Grand Café 'Verguld’ praat ik met Susan Backx, als coördinator Welzijn ziet zij steeds vaker nieuwe gezichten uit de wijk. “Eenmaal geweest, komen ze vaker, want ze voelen een warm welkom. Het stigma van verzorgingshuis gaat er zo vanaf, we zijn immers een woonzorgcentrum”, aldus Susan. Door haar achtergrond als persoonlijk begeleider heeft ze een goed gevulde rugzak aan ervaring. Hiermee weet ze de huidige behoefte en veranderingen naar boven te halen. In gesprek blijven en vragen stellen, is haar manier om te onderzoeken waar iemands ogen van gaan stralen. Susan heeft deze verandering verder uitgewerkt met o.a. collega Isabelle Visser. Als coördinator Vrijwillige Inzet merkt zij dat de vrijwilligers zelf steeds enthousiaster werden over de weekbeleving. Ondertussen zie ik dat de lunch is begonnen en ontdek dat ik als wijkbewoner hier overdag voor een kop koffie met gebak kan binnen lopen, of op het terras. Isabelle vult aan; “zelfs voor een pilsje met bitterbal".

Vernieuwde invulling geeft meer kleur aan ieders dag

Dus niet alleen bewoners van Guldenakker, ook wijkbewoners zien nu een weekbeleving met zowel vertrouwde als vernieuwde activiteiten. Waarbij flink breed wordt ingezet. Iedereen kan binnenlopen om de maandkalender, bij de receptie, te bekijken. Van bloemschikken en koersbal tot kokkerellen, yoga en fitness. Voortaan kan de wijk dus aansluiten, alleen of samen. Een gratis proefles is mogelijk. Achterliggende gedachte van deze vernieuwde werkwijze is dat wijkbewoners al weten hoe het werkt in Guldenakker, voordat ze daar zelf eventueel komen wonen, én dat de huidige bewoners betrokken blijven bij de wijk. Woont u in de wijk en heeft u zélf een idee voor de weekbeleving? Wilt u helpen als vrijwilliger? Vragen? Mail dan met guldenakker.weekbeleving@thebe.nl

Kostendekkende bijdrage

Met een abonnement van 15 euro per maand is meedoen onbeperkt. Op de kalender is te zien dat enkele activiteiten sowieso gratis zijn. En mocht geld een drempel zijn, ga dan in gesprek met het Dorpsteam dat elke woensdag van 10-12 uur aanwezig is met een informatiepunt.

Wandeling langs de expositie

Voor de weekbeleving hebben de voormalige huiskamers een metamorfose ondergaan. Tevens is een wandelgang gecreëerd waar een wisselende expositie te zien is, momenteel van Fien Rokven uit Riel. Onderweg voorzien van leuke zitplekjes. Een grote tafel, boeken- en spellenkast ontbreekt natuurlijk niet. Deze vernieuwde ruimte wordt trouwens officieel heropend op donderdag 6 juni van 10:30-12:00 uur.

Moderne beweging

Guldenakker beweegt letterlijk mee met de nieuwe generatie ouderen. Want verderop in de gang komen we beweegtoestellen tegen, met een beeldscherm. Alle mogelijke routes zijn hier te fietsen. Tijdens deze rondleiding ontdek ik nog, een voor mij onbekende, prikpost. Iedere woensdag van 9 tot 10 uur, handig te weten.

De (bitter)ballen rollen

Later zag ik op de weekkalender dat het Grand Café iedere donderdagavond open is (19.00-21.30 uur), kletsen, sjoelen, borrelen, biljarten. Blijkbaar wordt deze mix van (buurt)bewoners al goed bezocht.

Krappe arbeidsmarkt

Met deze weekbeleving kan Guldenakker veel meer mensen bedienen, die dan langer thuis kunnen wonen. Hetzelfde aantal professionals helpt nu een grotere groep ouderen. Met de grote vergrijzing (die ook Goirle nadert) en een krappe arbeidsmarkt, laat Guldenakker hiermee een broodnodige oplossing zien; een zorgtoekomst met naasten, vrijwilligers en professionals.