Op 7 mei vond de tweede editie van het Maatschappelijk Café plaats in het pand van HAVEP. Dit evenement, georganiseerd door het Dorpsteam Goirle in samenwerking met HAVEP en Laura Boelsma (LOG), is een platform voor iedereen die betrokken is bij het welzijn van Goirle en Riel. Een plek waar mensen met een hart voor Goirle en Riel elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen, zaken kunnen afstemmen en waar mogelijk elkaar kunnen versterken.

De avond bruiste van energie, met meer dan 80 inwoners die van 19.00 tot 21.00 uur deelnamen. Opvallend was de aanwezigheid van veel jonge mensen, wellicht nieuwsgierig naar wat ‘Smart Start’ te bieden had. Dit programma zorgt ervoor dat kinderen een goede (taal)basis hebben, waardoor ze niet met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen. Het voorleesinitiatief ‘Spel en Boek’ in de Bibliotheek is hier onderdeel van.

Daarnaast werden er interessante initiatieven gepresenteerd, zoals "Terug in Balans", een ondersteuningsgroep voor mensen met post-COVID-klachten. Ook werd gesproken over buurtprojecten zoals De Mark in de Hellen, waar buurtbewoners worden uitgenodigd om samen te werken aan een hechtere buurt.

Ook is er stilgestaan bij ‘De Opening’, een evenement georganiseerd op 1 september a.s. met als doel te verbinden met kunst en cultuur. Dit belooft een bijzondere dag te worden, waarop overal in ons dorp verrassende activiteiten plaatsvinden, van een violist in de supermarkt tot een breiclub op het voetbalveld.

Tijdens de avond werd een update gegeven over hoe het nu gaat met de opvang van Oekraïners, met de vraag of er nog mensen zijn die een handje zouden willen helpen. Een andere oproep kwam van twee inwoners die hebben gevraagd of inwoners willen uitkijken naar nesten van de Aziatische hoornaar, een invasieve wespensoort die storend werkt in onze natuur.

Heb je ideeën over bovenstaande of andere thema’s of zou je juist meer betrokken willen raken? Neem dan contact op met het Dorpsteam (contact@dorpsteamgoirle.nl | www.dorpsteamgoirle.nl). In oktober staat de derde editie van het Maatschappelijk Café gepland, jouw inbreng als spreker of deelnemer is van harte welkom. Ook is het Dorpsteam op zoek naar een bredere groep van inwoners die het Maatschappelijk café mee zouden willen organiseren.