Het sfeervolle en kleinschalige “Flierefluiter Tuin Festival” staat weer voor de deur. Op 26 mei 2024 kan het publiek genieten van een heerlijke sfeer én een klassieke programmering, inclusief een vermakelijk kinderprogramma.

Door Mai van Limpt

Tweede editie

Na de zeer succesvolle eerste editie organiseert de Stichting Flierefluiter Kunst en Cultuur op de laatste zondag in mei opnieuw het unieke Flierefluiter Tuinfestival aan het Groot Loo in Hilvarenbeek; een laagdrempelig en kleinschalig festival met onversterkte muziek op twee podia, gehouden in de prachtige tuinen van de oude boerderij De Flierefluiter. Bezoekers stellen zelf hun programma samen. Ook het publiek met wat minder affiniteit met klassieke muziek wordt aangenaam verrast door het afwisselende programma van de vele getalenteerde solisten en ensembles en natuurlijk de mooie groene locatie in het buitengebied van Hilvarenbeek. ‘Van het deftige podium af en de artiest meer tussen het publiek’ – is daarbij een formule die de organisatie graag omarmt. ‘Met een glas wijn of een pilsje genieten van goede muziek’.

Cor Luijsterburg, voorzitter van de stichting, merkt op: “Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar nog meer kwaliteit en variatie in het programma. Zo vinden bezoekers op zondag 26 mei een grote diversiteit aan professionele muzikanten en muziekgezelschappen.”

Deelnemers

Het Aires Tropicales Quintet is een opvallend klassiek samengesteld blazerskwintet van vijf jonge Cubaanse en Spaanse muzikanten. Ze benaderen muziek zowel ritmisch als met het hart. De samensmelting van sterke energie en contrasterende elementen, waarbij vooral de ritmes uit hun geboortelanden Cuba en Spanje naar voren komen, zijn bijzonder.

Zanger, accordeonist en pianist Huub de Bruijn, ooit begonnen aan de. muziekschool in Hilvarenbeek, zingt Argentijnse liederen en wordt daarbij begeleid op gitaar door Tim Panman. In Buenos Aires zong hij o.a. in ‘El bar de Julio,’ ‘El faro’ en op het ‘Festival de Tango de Valentín Alsina.’

Het Tivolitrio bestaat uit Yvonne van de Pol, viool, Jan-Willem Rozenboom, piano en cellist Frans Grappenhaus. Yvonne van de Pol speelde wereldwijd in grote symfonieorkesten en is concertmeester van het Festival Orkest van het Zuiden. Jan-Willem Rozenboom maakte in mei 2023 zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Behalve klassiek pianist is hij ook pianist, componist en producer van Guus Meeuwis. Frans Grappenhaus speelt zowel klassieke als populaire muziek. Hij maakte o.a. een theaterproductie over de cellosuites van Bach.

Het strijkersensemble Melocorde bestaat uit Marcel Grotens, Roland van Abel en Marcel Snijders die op diverse exotische snaarinstrumenten spelen. Naast de klassieke viool zijn dat o.a. de kemençe, (een melancholieke Turkse schootviool) de quinton (een vijfsnarige tenorviool) en de discant viola da gamba. Met zijn bijzondere counter tenor stem (hoge mannenstem) zingt Roland in een veelheid van talen. Het programma van Melocorde is een tijdreis van zestiende-eeuwse Engelse polyfonie tot minimal music van Philip Glass.

Het Kempisch Kamerkoor kende o.l.v. Cees Wouters vele muzikale hoogtepunten, zoals een jaarlijkse uitvoering van de Mattheus- of van de Johannespassion. Maar ook moderne componisten komen aan bod zoals Rutter, Britten, Bernstein, Jenkins en de Carmina Burana van Carl Orf. Het koor brengt een modern programma (a capella).

Geboren Hilvarenbeekse Lizet van Beek begon haar carrière bij de Veulpoepers en studeerde vervolgens klassieke solozang (sopraan) aan het Brabants Conservatorium en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium. Zij begon een productiehuis (De Blauwe Hond) voor kleinschalige operaprojecten. Lizet wordt nu begeleid door Eddie Franken op de gitaar.

Behalve van de genoemde musici, kunnen bezoekers, evenals vorig jaar, genieten van pianist Mark van Platen en van Mommers 4, artiesten die altijd weer met iets nieuws komen. Een ware uitsmijter is ook de Mobiele Beiaard/Bells Lab uit buurland België, een beiaard met een totaalgewicht van 2400 kg telt maar liefst 44 klokken. Voor achtergrondinformatie over alle optredende solisten en ensembles kunnen bezoekers terecht op de website van Stichting Flierefluiter, www.stichtingflierefluiter.nl. Met deze informatie kunnen bezoekers gemakkelijk hun eigen programma samenstellen.

Kinderprogramma

‘Fleur Flierefluiter’ van Stichting Bon Artz laat kinderen o.a. meedansen op bekende klassieke melodieën en leest verhalen voor op de klanken van klassieke muziek. Zij treedt op in de middag tussen de programmaonderdelen door.

Het Flierefluiter Tuin Festival werd mogelijk gemaakt met steun van Het Cultuurfonds, het VSB fonds Kunst en Cultuur en Stichting Annetje van Puijenbroek.

Wanneer:

Het festival vindt plaats op 26 mei van 11.00 tot 18.00 uur, bij De Flierefluiter, Groot Loo 8 in Hilvarenbeek.

De entree bedraagt 10 euro. Voor jeugd onder de 18 jaar is het festival gratis. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.