Kwam je vroeger nog wel weg met een getypte brief vol tipp-ex correcties, of zat de originaliteit in het weghalen van sommige eerste letters met een perforator, anno 2024 is er veel veranderd op het gebied van solliciteren.
Door Nathalie Schalke
Aangedreven door technologische vooruitgang, veranderende sociale omgang en almaar groeiende bedrijfsbehoeften is ook solliciteren een zaak van bittere ernst en het opdiepen van je eigen creatiefste gaven. Het gaat allang niet meer alleen om je kennis en diploma’s, ook je culturele bagage en softskills zijn van doorslaggevend belang. Net als je bereidheid om samen te werken, je probleemoplossend vermogen en je communicatieve vaardigheden. Om je een handje te helpen een sollicitatieproces glansrijk door te komen, is daar gelukkig Artificial Intelligence: oftewel AI.
De basis blijft altijd dit:
Of je nou met behulp van AI de meest creatieve, digitaal verbouwererende presentatie in elkaar zet, het gaat in eerste instantie om deze basiselementen: Presenteer jezelf als een geschikte kandidaat, toon je unieke persoonlijkheid, passie en vaardigheden, doe onderzoek naar het bedrijf waarvoor je wilt gaan werken, update je CV, schrijf een overtuigende brief en bereid je goed voor op het gesprek.
Spicen en opleuken
Dankzij de digitale revolutie zijn er legio online tools om je sollicitatie te spicen en op te leuken zodat jij je onderscheidt van de mainstream sollicitanten. Het gevaar hierbij ligt in het mogelijke overdrijven. Je kunt helemaal losgaan met foto’s, tabellen, infographics en statements maar dan zul je de plank ook mis kunnen slaan. Jouw credo om die droombaan te bemachtigen is: Keep it cool, keep it real!
Met Canva – een tof platform waarmee je visueel aantrekkelijke CV's kunt maken – ga je aan de slag met sjablonen, afbeeldingen en pictogrammen. Kies wat bij jou én het bedrijf en de functie past. Met Flipsnack kun je zelfs een heel magazine over jezelf maken! Of houd het eenvoudig en kies een goede Prezi lay-out. Met het dynamische Prezi maak je in een handomdraai een interactieve presentatie. Ben je al wel gevorderd in het maken van digitale content dan kun je Genially inzetten om je multimediale sollicitatie te verrijken met animaties, video's en audio.
Vanuit werkgevers oogpunt
Ook de bedrijven hebben andere manieren ontdekt hoe een sollicitatieproces aan te vliegen. Zo kun je ineens in een spel belanden als Gamification wordt toegepast. Bereid je voor op het spelen van specifieke spellen die jouw vaardigheden testen. Kom jij tot de juiste oplossing als het gaat om uitdagende taken die relevant zijn voor de functie? Heb jij de skills, de creativiteit en het talent? Zie gamification als een escaperoom en enjoy the ride. Andere bedrijven kunnen vragen om een video-sollicitatie. Presenteer jezelf in een toffe video. Daarin horen, zien en beleven mensen jou als persoon, in je geheel. Dit geeft meteen een helder overzicht over wie ze in huis gaan halen als ze jou voor de functie kiezen. Voordeel: Je kunt ik weet niet hoeveel takes opnemen. Tenzij de video sollicitatie live is, via Zoom of Teams. Dan zul je in één take moeten laten zien wie je bent en wat je kunt.
Tips & tricks
Vandaag de dag is er online veel te vinden over jou en het leven dat je leidt. De meeste bedrijven doen een Social media screening. Wat jij post en deelt vertelt veel over jou als persoon, je sociale kring en achtergrond. Houd goed in de gaten wat je wilt laten zien en met wie je dat zou willen delen.
In het kader van thuiswerken of op afstand je functie invulling geven zijn er Remote assessments. In zo’n geval word je op afstand beoordeeld door het invullen van online assessments of het deelnamen aan virtuele hackathons of case-competities. Oefen hiervoor, zodat je niet ineens voor de verrassing staat.
Verbeter je CV met Textio. Deze tool analyseert je CV en geeft suggesties voor verbetering op het gebied van zinsopbouw en woordkeuze. Oefenen voor sollicitatiegesprekken kan met Interviewbuddy. Je krijgt realtime feedback om je gesprekstechnieken te verbeteren.
Er zijn heel veel mogelijkheden om je bij te staan in je sollicitatieproces. Net als bij daten, gaat het uiteindelijk om de chemie, de zogenaamde mysterieuze klik en het wederzijdse vertrouwen.
Kijk op onze pagina 'Vacatures' naar openstaande vacatures in jouw regio en pas de tips uit dit artikel toe.