Dit weekend streden bijna 200 badmintonspelers in sporthal T-Kwadraat om de nationale titels voor de jeugd. Er werd gespeeld in 4 leeftijdsklassen voor de titels in de single, dubbel en mix. Goirlenaar Joep Strooper (18 jaar) streed mee in de hoogste leeftijdsklasse.

Joep Strooper sleept 2 titels in de wacht

Joep begon op 6-jarige leeftijd te badmintonnen bij BC Goirle. Na een aantal jaar sloeg hij zijn vleugels uit. Via een tussenstap bij De Reeshof speelt hij nu eerste divisie bij BV Almere. Doordeweeks traint Joep bij de nationale selectie S-1, voor de leeftijd 16-21 jaar, in Papendal. Eefje Muskens is zijn bondscoach. Ook Eefje is geworteld in Goirle en heeft in de dubbel tot de wereldtop gehoord en deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Joep is specialist in de dubbel en mix en hoorde binnen deze disciplines daarom op voorhand tot de gedoodverfde favorieten voor de titel. Met dubbelpartner Casper Spaans heeft Joep inmiddels aansluiting gevonden bij de subtop van Europa. Dit weekend stevenden ze dan ook gedecideerd op de Nederlandse titel af. In de finale werd afgerekend met 2 leeftijdgenoten uit Naaldwijk en Almere.

In de mix speelde Joep met Inger Pothuizen. Ook in de mix werd na een spannende partij de finale bereikt. Mats Duwel, tegenstander in de finale, had last van een bovenbeenblessure. De tegenstander speelde in een ander systeem. Inger en Joep wisten het goede tactische concept niet te vinden, uiteindelijk werd de finale in 3 sets verloren.

In de single moest Joep in kwartfinale afrekenen met zijn dubbelmaatje Casper Spaans. Een gelijk opgaande eerste set werd in de verlenging beslist. De tweede set was het verzet van Casper gebroken. In de halve finale werd gewonnen van clubgenoot Tieme Holstege. In de finale moest Joep de degens kruizen met Dion Hoegen, ook een lid van de S-1 selectie. Dion komt uit Raamsdonksveer. Hetzelfde beeld als in de kwartfinale, een moeizame winst in de verlenging van de eerste set. Joep weet dat hij in de tweede set zijn slag moet slaan omdat de vermoeidheid van het toernooi zijn tol begint te eisen: 23-21 21-14. En zo wint Joep als dubbelaar verrassend de single. In de hoogste leeftijdsklasse betekent dit een grote wisselbeker en prijkt de naam van Joep tussen de grote helden uit het Nederlandse badmintonverleden: Dicky Palyama en Pierre Pelupessy.

Met 2 nationale titels en een tweede plaats mag Joep tevreden terugkijken op de Nationale kampioenschappen. Nieuwe uitdagingen liggen al in het verschiet. In oktober reist Joep af naar China voor de wereldkampioenschappen jeugd. Een maand later staan de Europese kampioenschappen in Ibiza op het programma. In beide toernooien speelt hij zowel het landentoernooi als het individuele toernooi (in de mix en dubbel).