Zin in een muzikale avond in de sfeer van het warme Zuid-Afrika? Stichting Ibhongo organiseert op woensdag 26 juni een benefietavond in de kapel van CC Jan van Besouw, met Afrokoor Cunene én verhalenverteller Yandiswa Mazwane uit township Masiphumelele in Zuid-Afrika. De opbrengst van de avond gaat naar Nourished Child, dat Yandiswa met ondersteuning van Ibhongo en Wilde Ganzen runt. Het programma begint om 20.00 uur en vlak voor 22.00 uur neemt het koor je voor een laatste keer mee in het ritme en de klanken van Afrika. Wegdromen, meezingen of meebewegen gegarandeerd!

Onder leiding van Boaventura “Bobby” Gouveia zingt het koor in verschillende (Zuid)Afrikaanse talen. De meerstemmige samenzang raakt menig luisteraar en zorgt voor een vrolijke sfeer. Klappende handen, ritmische bewegingen en klanken die rechtstreeks je hart instromen. Probeer daarbij maar eens stil te blijven zitten. Ook de foyer staat in het teken van Afrika met mooie spullen, eventueel aan te schaffen als herinnering.

De Afrikaanse liederen van Cunene omlijsten het verhaal van Yandiswa, projectleidster van Nourished Child. Masiphumelele betekent ‘We will succeed’. De inwoners van dit township willen geen liefdadigheid, maar zien leren en educatie als oplossing voor hun problemen. Ook op het gebied van voeding. Tijdens Covid en dankzij een gezamenlijke studie met o.a. de Universiteit van Stellenbosch, groeide het besef dat de gezondheid in gevaar komt door voedingsproblemen. Yandiswa leidde in die tijd 7 gaarkeukens voor kinderen en hun ouders. Een moestuin met continue watervoorziening (evenmin vanzelfsprekend in Zuid-Afrika) volgde. Een eye-opener tijdens ons bezoek in 2022.

Sinds die tijd ondersteunen wij met name de ontwikkeling in zelfredzaamheid en dat blijkt een weg van de lange adem. Zelfredzaamheid betekent namelijk meer dan het aanleggen van een moestuin. Het onderhoud én het bedenken en initiëren van andere voedseloplossingen vraagt om eigenaarschap. Ons jaarlijkse bezoek aan het township en de verhalen van Yandiswa leren ons dat o.a. een collectief trauma de Zuid-Afrikaanse bevolking vormde. Yandiswa doorleefde zelf het proces van leren vertrouwen op je eigen denken en kunnen. Juist dat maakt dat zij ons tijdens de benefietavond met passie en begrip mee kan nemen in onze missie om Masiphumelele zelfredzamer te maken. We bedanken onze achterban voor de support en proosten graag samen op 26 juni!

Kaartjes zijn te verkrijgen via info@stichtingibhongo.nl of voorafgaand aan het concert bij de Ibhongo-desk bij de ingang van de kapel.