De tijd dat je voor een prikkie een weekendje weg kan of op vakantie kan gaan, lijkt echt definitief achter ons te liggen. Na de coronaperiode lijken de prijzen skyhigh te gaan. Een hotelovernachting gaat al snel richting honderdvijftig euro en ook de camping is al lang niet meer goedkoop.

Door Johan Verlouw

Als je dan ook nog afhankelijk bent van het hoogseizoen omdat je schoolgaande kinderen hebt, wordt op vakantie gaan, al snel een dure onderneming. Toch heeft je reis plannen, een beetje geduld en wat zoekwerk zeker nog meerwaarde om geld te besparen.

Brandstof

Door de hoge accijns is de brandstofprijs in Nederland relatief duur in Europa. Maar ook op de snelwegen in het buitenland is brandstof aardig aan de prijs. Gun jezelf even de tijd om in de nabijheid van de snelweg te tanken, met een modern navigatiesysteem is dat vaak een fluitje van een cent, het bespaart al snel een paar tientjes.

Op de drukke Autobahn in Duitsland is het raadzaam om bij een ‘Autohof’ te tanken en te pauzeren. Deze tankstations zijn goedkoper, goed geoutilleerd en het is er veel rustiger dan direct langs de snelweg. Goedkoop tanken doe je richting Oost-Europa, ben alert op de juiste afkorting voor de brandstof.

Tol(wegen)

Veel landen in Europa kennen tolwegen of eisen een tolvignet als je er over de snelweg rijd. Zo snel mogelijk op je vakantiebestemming arriveren, heeft dus een prijs. Zo simpel is het.

Vooral Frankrijk, Italië en Portugal zijn bekend om hun tolwegen. Als je je reis goed plant kun je veel tolwegen omzeilen. Dat kost absoluut tijd, maar als je die hebt waarom niet? Het is allemaal minder gejaagd en je ziet veel meer van de omgeving.

Voor een tolvignet (onder andere verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië) ben je vaak goedkoper uit, als je deze vooraf via internet bestelt. In steeds meer Europese steden wordt ook een milieusticker op de voorruit geëist. Informeer er naar, anders riskeer je een flinke boete.

Over het water of eronder door

Met een voertuig overvaren naar een ander land kan ook aardig in de papieren lopen. Met de boot naar Engeland, Noorwegen of Zweden is in het hoogseizoen zeer prijzig. Het is echt de moeite waard om bijvoorbeeld zo’n overtocht maanden van tevoren te boeken en liefst op een incourant tijdstip; het scheelt serieus geld. De Eurotunnel tussen Calais en Folkestone is niet goedkoop, maar wel een belevenis. Binnen een half uur sta je in Engeland. Een kwestie van keuzes maken.

Mocht je vakantiebestemming al ver van tevoren vast staan, neem dan de tijd om je reis goed uit te stippelen of op tijd een overtocht te reserveren. Er is weinig mis met een beetje geld besparen….