Honingbijen, kevers, vlinders, hommels, solitaire bijen, vliegen, zweefvliegen, het zijn allemaal bestuivers. Bestuivers van bloemen en bloemen van groente en fruitbomen. Zowel openlucht bestuivers b.v. appels, peren, bessen, aardbeien etc. als wel van bedekte gewassen als tomaten, komkommers, aubergines, etc. etc. Deze insecten/bestuivers zijn onmisbaar om een natuurlijk evenwicht te behouden in onze biodiversiteit.

Hoe belangrijk zijn deze insecten voor de consumenten?

Zonder deze insecten is er dus geen bestuiving en zijn er dus geen vruchten, geen bloemen en geen groenten.

Op zondag 14 juli a.s. houdt Imkersbond St. Ambrosius Goirle/Hilvarenbeek weer hun jaarlijkse Open dag. Deze wordt weer gehouden in- en rond de bijenstal aan de rand van Brabants landschap Annanina’srust. Ingang aan de weg naar Diessen komende vanuit Hilvarenbeek. De leden van de Imkersbond vertellen graag hun verhaal over het leven van de honingbij, wat ze doen en hoe belangrijk zij zijn.

Het gaat niet heel goed met de insecten. Men leest veel over sterfte, ziekten en “verdwijning” van bijenvolken. Veel is er te lezen over het probleem met de Aziatische hoornaar. De imkers van St. Ambrosius weten hierover te vertellen en kunnen u uitleggen wat het probleem nu is en mogelijk op langer termijn. Ook het verdwijnen van veel in de natuur levende solitaire bijen en vlinders loopt terug. Hoe dit komt en wat er aan gedaan kan worden kunnen de imkers u vertellen.

Ook ziekten, virussen maar ook de verdwijning van natuurlijk evenwicht in de insectenwereld ligt ten grondslag aan de achteruitgang van de insecten. Door de achteruitgang van insecten loopt de biodiversiteit ook schade op. Hoe dit komt kan aan u worden uitgelegd. Bent u geïnteresseerd of overweegt u om zelf met honingbijen te gaan werken, laat u informeren door de plaatselijke imkers. Zij vertellen er graag over.

Zondag 14 juli van 12.00 uur tot 16.00 uur kunt u de bijenstal bezoeken. Lokale honing is er te koop. De imkershoning van de plaatselijke bijenstanden wordt er aangeboden. U kunt proeven en een keuze maken uit verschillende honingen.

U bent van harte welkom. Graag te voet of met de fiets. Er is voor auto’s geen parkeergelegenheid. Wel op de carpool P of in het industrieterrein Bukkum.

Voor meer info: 0625114813.