Een prachtige maandagavond… stil in het dorp, stil op de camping. Misschien waren mensen België-Frankrijk op TV aan het volgen, maar vanuit ons heemgebied Chaam, Riel en zeker uit het Alphense kwamen mensen op de fiets en zelfs de benenwagen naar ’t Zand.

Heemkundekring Carel de Roy

Natuurgebied ’t Zand is bijzonder, stuifzandruggen die in hoogte erg verschillen. De wind had er vrij spel en werden dan ook bomen en heggen geplant om het zand tegen te houden. Er zijn nog rieten matten gevonden die ook gebruikt werden om het stuifzand tegen te houden. Het gebied zelf werd dan ook niet gebruikt als bouwland of om op te bouwen. Het is dan ook een afwisselend gebied, zonder rechte lanen en dergelijke.

Dokter Klein Swormink uit Breda koopt het gebied en zorgt voor aanplant, een vijver en een jachthuis. Dat was in de vorm van een scheepstuurhut, maar in Alphen kreeg het al snel de naam “de politiepet.” Een boswachter werd aangesteld en van zijn woning op de Reitheining tot de politiepet werd een mooie laan met Acaciabomen aangeplant, die je nog kunt bewonderen.

In 1966 koopt de gemeente voor ruim 2 miljoen gulden. Het plan was een rondweg vanaf de Rielseweg noordelijk om Alphen heen, met aan de ene kant een villawijk en de andere kant een camping. Beide zijn er gekomen, maar de rondweg heeft veel later een andere route gekregen. Bij de camping kwam een waterplas, het uitgegraven zand is gebruikt voor de rijksweg A58. Nadeel wel was dat de grondwaterstand hierdoor werd verlaagd en verschillende vennetjes in de omgeving droogvielen. De waterstand nu is nog altijd hoog voor de tijd van het jaar, een mooie plek voor een groepsfoto! Wij bewonderen de camping, de uniek gelegen eik, de waterplas, het nieuw gebouwde Strandpaviljoen en verschillende voorbeelden van de veerkracht van de natuur. De taverne was natuurlijk voor ons open om onder het genot van een lekker drankje nog verder bij te kletsen! Dank organisatie!!

www.alphenserfgoed.nl/tzand/