Heemkundekring Carel de Roy
Een weekje later dan normaal, in verband met Bevrijdingsdag, zijn weer de jaarlijkse zomeravondwandelingen van start gegaan. Leden van de heemkundekring Carel de Roy en Senioren Alphen verzamelden zich in grote getalen bij de Leybron.
Het boek “Riel in de Tweede Wereldoorlog” was de aanleiding voor de wandeling in mooi Riel. In het boek wordt eerst het dorp Riel beschreven van rond de Tweede Wereldoorlog: wie woonde waar, had welk beroep etc. Eddy behandelde daarom het eerste onderwerp achter de kerk. Daar staat een herdenkingszuil voor gevallen Rielse militairen en zijn nog twee graven te vinden van oorlogsslachtoffers. Simon nam de gelegenheid om meer te vertellen over de kerk. De parochie Riel werd in 1520 van die van Alphen afgesplitst, daarvoor stond er al een kapel. In 1895 is er voor de kerk de huidige kerk gebouwd en is de oude kerk afgebroken om plaats te maken voor het kerkhof. In 1932 is de kerk nog uitgebreid.
Jozef nam het stokje over en beschreef de voormalige school en woonhuis van zijn grootvader onderwijzer Botermans. Nadat de school en hij verhuizen naar de Goirleseweg in 1926 wordt een deel klooster. Nu staat hier de Kosterij. Aan de overkant van de Kerkstraat nog een vrij origineel stukje Riel met onder andere het huis van burgemeester Vosters. Daarachter lag de schuurkerk. De straat had hier een vernauwing en men moest toen nog slingeren. De afbraak van een mooie dubbelwoning naast den Overkant en de oude boerderij met brouwerij de Swaen, voor huidig Dorpstraat 4-6 maakt het mogelijk de straat vrijwel recht te trekken. De Swaen had een rijke geschiedenis en de families die er woonden de afgelopen eeuwen waren belangrijke mensen in Riel: de Roij, Vaerten, Oomen, Walravens, van Oerle en Kriellaars.
We leerden veel over de geschiedenis van de Dorpstraat. Ook dat we een goede microfoon nodig hebben, want er is veel doorgaand verkeer in het Rielse! We bespraken het postkantoor, timmerbedrijf van Erven, families Vermetten en Jansens, boerderij en onderwijzer Vermeulen, burgemeester Huijbregts, de Rielse Cowboy en de Goede Duitser, etc. Natuurlijk stond Henk stil bij familie van den Corput, die tijdens de oorlog een joodse onderduiker hadden hier en het mooie verhaal over die tijd dat is overgenomen in het boek over Riel in de Tweede Wereldoorlog. Overigens nog verkrijgbaar bij de supermarkt: een ideaal (vadersdag)cadeau!
Op de Tilburgseweg konden we wat versnellen, na verhalen over de melkfabriek en over meester van den Hout, leider van het verzet in de Tweede Wereldoorlog in Riel. Trouwens tijdens de hele wandeling werden de verhalen toegelicht met oude foto’s. Zo werd de foto van Prins Bernard uit 1939 bij café de Roij (Heidehoeve) getoond, die was stiekem genomen vanuit de brievenbus ! (en staat natuurlijk in het boek over de oorlog). Langs de Leij kwamen we tenslotte bij de Goirleseweg. Een mooi pleintje met een fantastisch uitzicht. Mooi woningen nu, maar vroeger ook al met de boerderijen van familie de Groot. Henk en Frans sloten af bij de Rielse lagere school. De derde op deze locatie, zoals te zien in het logo voor de grootschalige reünie voorzien voor 2026.
De groep van zo’n 60 mensen was rond half negen bij de Leybron, waar we nog nog goed konden bijbabbelen onder het genot van een natje op deze mooie warme avond. Organisatie dank voor de opzet, veel geleerd! Foto’s van de wandeling door Jan staan op onze facebook pagina.
Meer informatie: https://www.rielserfgoed.nl