Goirlenaar Bram Staps werkt aan innovatie
Persoonlijke verzuchting: ach, had ik vroeger maar beter mijn best gedaan op school en ook interesse getoond voor de exacte vakken zoals wiskunde. Helaas, ik was en ben een domme alpha. Jammerschade, maar nu is het te laat.
Mag ik dan ten minste een loflied aanheffen op die fantastische, bèta gedreven TU Delft?
door: Norbert de Vries
De TU Delft
De Technische Universiteit Delft is een van de meest vooraanstaande technische universiteiten van Europa, waar innovatie, duurzaamheid en samenwerking centraal staan. Studenten aan de TU Delft krijgen niet alleen hoogstaand academisch onderwijs, maar ook de unieke mogelijkheid om zich te ontwikkelen buiten het klaslokaal, via deelname aan diverse multidisciplinaire projecten.
Een van de bekendste en meest spraakmakende initiatieven is het Solar Team Delft, dat sinds 2001 hypermoderne zonneauto’s ontwikkelt. Met hun zelfgebouwde voertuigen neemt het team regelmatig deel aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, een race van ruim 3.000 kilometer dwars door de outback. Het team bestaat uit studenten van verschillende faculteiten die samenwerken aan innovatieve aerodynamica, lichtgewicht materialen en efficiënte zonne-energiesystemen. Het doel: het bouwen van de snelste en meest efficiënte zonneauto ter wereld.
Een ander bijzonder studenteninitiatief is Forze Hydrogen Racing, ’s werelds eerste studententeam dat een raceauto ontwikkelt die rijdt op waterstof. Deze waterstof-elektrische racewagens laten zien dat duurzame mobiliteit ook op hoge snelheden mogelijk is. Forze neemt deel aan professionele races en werkt nauw samen met bedrijven en onderzoekers om waterstoftechnologie naar een hoger niveau te tillen.
Naast deze projecten zijn er nog talloze andere teams actief op het gebied van drones, robotica, hyperloop-technologie en duurzame luchtvaart. Deelname aan deze projecten biedt studenten de kans om in teamverband te werken aan realistische, technologische uitdagingen en tegelijkertijd hun technische, organisatorische en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Deze praktijkgerichte benadering maakt TU Delft tot een broedplaats voor toekomstgerichte ingenieurs die niet alleen dromen van verandering, maar die ook daadwerkelijk realiseren. Door de nauwe samenwerking tussen studenten, wetenschappers en bedrijven speelt de TU Delft een sleutelrol in de technologische innovatie van morgen.
Conclusie: wie iets wil bereiken op het technisch vlak en de wereld een stap voorwaarts wil laten zetten, die gaat in Delft studeren. Zo ook dacht Goirlenaar Bram Staps.
Korte introductie
Bram werd in 2002 in Tilburg geboren. ‘Op mijn vierde zijn we naar Goirle verhuisd waar ik school ging op De Bron. Ik had veel vrienden in de buurt; daar was ik vaak mee buiten te vinden: voetballen op het grasveldje bij de Volmolen, vissen in de plas bij de Heeshoek of zwemmen bij de Oostplas. Op mijn zesde ben ik begonnen met hockeyen bij MHC Goirle. Dat ben ik lang blijven doen tot ik na de middelbare school verhuisde naar Delft en de afstand onhandig werd. In 2014 ben ik naar de middelbare school gegaan. Dat was De Nieuwste School in Tilburg. Het motto van die school luidt: “Verwondering brengt je verder”. En de kernwaarden zijn: innovatie, openheid en verantwoordelijkheid. De lesmethode is meer projectgericht, maar dat onderzoekende deel vond ik er zo leuk aan.’
Luchtvaarttechniek
‘De keuze voor lucht- en ruimtevaarttechniek is pas laat gemaakt. Tijdens mijn middelbare school vond ik naast wiskunde zowel natuurkunde als biologie erg interessant, dus ik heb veel open- en meeloopdagen gehad voordat ik mijn keuze maakte. Mijn vader is altijd al fan geweest van militaire vliegtuigen/straaljagers, daar is mijn interesse denk ik ook door ontstaan. De link met de studie lucht- en ruimtevaart legde ik eigenlijk pas heel laat, toen ik van een vriend op de middelbare school over die studie hoorde. Ik had er eigenlijk nog nooit over nagedacht dat je dit ook kon studeren in Nederland. Toen ik de open dag had bezocht en een dagje was meegelopen wist ik eigenlijk zeker dat dit hem zou worden; het onderwerp is gaaf en bevat veel wis- en natuurkunde.’
Wat hoop je na je afstuderen te gaan doen?
‘Dat is een goeie vraag. Ik ga na mijn jaar bij Forze weer verder met studeren (master), hopelijk in de richting van de voortstuwing of aerodynamica. (ik doorloop momenteel een selectieprocedure voor deze master). Een master lucht- en ruimtevaarttechniek duurt 2 jaar, dus als alles voorspoedig verloopt, ben ik in de zomer van 2027 klaar. De wereld van motorsport vind ik enorm boeiend vanwege de wil om te winnen, prestatiedruk en snelheid waarmee projecten en processen verlopen, iets wat je ook erg terugziet binnen Forze. Daarnaast staat de luchtvaartindustrie voor een grote opgave met betrekking tot duurzaamheid. Daar deel van uit kunnen maken lijkt mij ook erg mooi.’
Hoe ben je bij het project van Forze Hydrogen Racing betrokken geraakt?
‘Tijdens een open dag maakte ik voor het eerst kennis met studententeams in het algemeen, maar ook werd een van de auto’s van Forze daar tentoongesteld. Hierdoor wist ik al snel dat ik later ook deel van zo'n team uit wilde maken. Gedurende mijn bachelor heb ik daarom verschillende teams in de gaten gehouden, maar al snel zag ik dat Forze wel het gaafste project is. Het is het enige team dat zich focust op het bouwen van een volwaardige raceauto, en zich daarnaast ook inzet voor een milieuvriendelijk alternatief op brandstof. Dit was voor mij de perfecte match.’
Is waterstof de oplossing voor het milieuprobleem?
‘Waterstof is in mijn ogen niet per se dé oplossing, maar wel een grote speler in het vraagstuk naar alternatieve energiebronnen. Het is een brandstof die ingezet kan worden om overtollige energie op te slaan, iets dat bij kan dragen aan ons overvolle stroomnet. Daarnaast is het makkelijk te verplaatsen, via bijvoorbeeld schepen of het al bestaande Europese gasnet. Ook is het wijd inzetbaar; voertuigen als auto's, bussen, vliegtuigen en boten kunnen op waterstof worden voortgestuwd. Ik denk niet dat het in alle industrieën zal terugkomen, maar ik verwacht wel dat het veel gebruikt gaat worden in de toekomst. Onze aarde heeft het hard nodig.’
Dat zijn bemoedigende woorden in onze benarde tijden. Hè, de toekomst ziet er op slag wat minder somber, ja ik durf wel te stellen: wat rooskleuriger uit. Dankzij die fantastische TU Delft en haar inventieve studenten. Met een ietwat geruster hart wend ik me weer tot de zestiende-eeuwse Duitsche poëzie.